Leder

Regjeringen mener i følge NRK at den mye omtalte politireformen gir større og bedre fagmiljøer ,og bedre etterforskningskapasitet i distriktene. Reformen hadde som hovedmål å effektivisere politistyrken i Norge, og blant annet å stille krav til responstid. Den er ofte omtalt som «nærpolitireformen».

Det vi vet er at før reformen ble satt i kraft hadde vi et lensmannskontor i Oppdal og et lensmannskontor i Rennebu. Disse to kontorene overlappet hverandre, og resurrsene ble etter hver t samlet.

Det vi også vet, er at det i uken som har gått, har vårt «nærpoliti» på dagtid vært en patrulje fra enten Røros eller Støren. Oppdalspolitiet har vært på jobb på kveld og natt. Det betyr at nærpatruljen kan befinne seg så langt unna som to og en halv time i kjøretid. For å sette det i perspektiv, det er kortere fra Oppdal til Stjørdal, enn det er fra Oppdal til Røros.

Nå er det naturligvis sånn at det ved alvorlige hendelser vil bli sendt nærmeste ledige patrulje. Problemet er at den patruljen kan sitte i Trondheim.

Vi vet også at politiet i Trøndelag kan sidestilles med politiet i Finnmark på statistikken over måloppnåelse på responstid. Finnmark er noe større i areal enn Trøndelag. Dette er ikke tall som sammenlignes i ferietid, dette er tall på årsbasis.

Alle har forståelse for at også de ansatte i politietaten har både krav på, og behov for, ferie. Og ut i fra de ressursene som de lokale lensmannskontorene har til rådighet, så gjøres det helt sikkert gode vurderinger for å få kabalen til å gå opp, slik at politiet klarer å ivareta sine samfunnsoppgaver på en tilnærmet tilfredsstillende god nok måte. Og det er helt sikkert æreskjære og stolte tjenestemenn og kvinner som gjør sitt beste i jobben sin.

Spørmålet er om det er nok. Når politiet ikke klarer å nå målene sine ute i distriktet med full bemanning, hvordan skal vi da kunne stole på at det er bra nok i ferietid? Nå er det ingen grunn til at vi skal gå rundt å kjenne på frykt for noe, selv om politiet er langt unna. Men det er all grunn til å stille spørsmålet om man kan føle seg trygg.

Svaret fra etaten er helt sikkert ja. De tar en kalkulert risiko, spesielt på sommerstid.