I vår lille reportasjeserie over tre deler, forteller Milosh Motys om sin flukt fra Tsjekkoslovakia under den kalde krigen, og etter hvert sine år i Norge. Han er opptatt av at vi ikke må glemme historien vår, som i relativt nær fortid innebærer krig også i Europa.

De siste generasjonene som har vokst opp i Norge aldri opplevd krig på nært hold. For en norsk15-åring eller 40-åring er det helt uvirkelig å tenke seg at det noen gang skal kunne bli krig i Norge. Til det har vi et for godt styresett og et godt demokratisk fundament i det meste vi gjør her i landet. Men fredstid er ikke normalen i europeisk historie, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg da han besøket Stiklestad.

Det lever fortsatt en del personer som opplevde 2. verdenskrig, noen kanskje også 1. verdenskrig og de urolige mellomkrigsårene. Etter 2. verdenskrig utviklet den kalde krigen seg, den grusomme psykologiske krigføringen som varte helt til 1991. Gjennom alle århundrer har vi hatt blodige og voldsomme kriger. I Europa så sent som gjennom hele 90-tallet, med de grusomme krigene i det tidligere Jugoslavia.

I Europa er vi nå sannsynligvis inne i den lengste fredsperioden vi noensinne har hatt. Tiden fra 1951 til nå er den lengste perioden i historien uten krig mellom Frankrike og Tyskland, ifølge Jacob Børresen, pensjonert norsk flaggkommandør.

Men verden har blitt mer ustabil de siste årene. Spenningen mellom Russland og USA ser ut til å vokse, selv om presidentene fremstår som gode venner når de møtes. Men har vi grunn til å frykte krig i Norge?

Hans-Wilhelm Steinfeld, tidligere NRK-korrespondent i Russland, har uttalt at Norge er det eneste landet med grense mot Russland som aldri har vært i krig med russerne. Han har i gjentatte intervjuer i norsk presse sagt at det ikke er noen grunn til å gå rundt å være spesielt redd for krig, eller være redd for russerne. I et intervju med Harstad Tidende uttalte han at et russisk angrep på Norge vil være starten på tredje verdenskrig. Det har han liten tro på at vil skje.

Historien er full av kriger, også i vår del av verden. Derfor er det så viktig at vi tar det på alvor når Motys fremmer sitt budskap. Om vi glemmer historien, så kan vi heller ikke lære av den.