Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte tidligere denne uka jaktstatistikken for 2017/2018. Den viser at det til sammen var 142.000 jegere i Norge som jaktet i løpet av sesongen. I Oppdal og Rennebu var det flest som jaktet på småvilt og rådyr i 2017/2018, 345 jegere i Oppdal og 180 i Rennebu.

I Oppdal er det 14 prosent av befolkningen som jakter. Og Opdal jæger- & fiskarlag har gjort ekstremt mye bra for å få med damene. De siste årene har de hatt en økning i antall kvinnelige jegere.

På landsbasis var det til sammen 10.300 kvinner med på jakt forrige sesong, men fortsatt utgjør de bare 7,3 prosent av totalen. SSB skriver at kvinneandelen øker stadig, og for jaktåret 2017/2018 utgjorde kvinnene 8,8 prosent av dem som betalte jegeravgiften. Blant dem som deltok i jakten, utgjorde altså kvinnene 7,3 prosent.

Dette er svært gledelige tall å lese. Det er utrolig tøft at damene nå stikker hodet fram og blir mer synlig i det som blir sett på som et mannsdominerende miljø. De siste fem årene har antallet kvinnelige jegere har økt med 21 prosent.

En god blanding mellom menn og damer i alle miljø er bra. Damegruppa "Rypånj" i OJFL har 197 medlemmer i Facebook-gruppa og flere finner veien til skytebanen i Kåsen eller blir med på jaktturer på høsten. De har også en egen skytebane som kan benyttes kun for damer på treningskveldene. Satsingen mot kvinner har vært bra og det begynner å gi frukter. Det skjer utrolig mye spennende og det er med på å fenge interessen til damene.

Men alt handler ikke bare om jakt og fiske. Det handler også like mye om friluftsliv og det sosiale, gjennom blant annet hundekjøringsturer på vinteren eller ridning på Hjerkinn.

Flere burde lære av satsingen OJFL har gjort de siste årene. Jaktsesongen er like om hjørnet og det er nok mange som har gledet seg til dette siden fjorårets jaktsesong ble avsluttet. Vi gleder oss på vegne av det som skjer i OJFL og det som skal skje framover.