Det er lett å la seg imponere av store tall når Oppdal Fjellmat og Fjellfisk forteller om sine planer. Og det er like greit å forberede seg på et aldri så lite industrieventyr oppe i Drivdalen.

Et bygg på 15 000 kvadratmeter skal produsere 3250 tonn fjellørret i året, og gi arbeid til 30–35 personer. Mange vil kanskje hevde at det er galskap å sette i gang noe sånt, høyt oppe på fjellet, av personer som ikke har erfaring fra bransjen. Det er friskt, men utrolig modig gjort. Og ikke minst, det er store muligheter for å lykkes.

Sjømatbransjen er i kraftig vekst, selv om eksporten av ørret sank i 2017. Norge eksporterte 40 000 tonn ørret i 2017, til en verdi av 2,9 milliarder kroner. De største markedene i 2017 var Japan, Hviterussland og USA. Altså relativt folkerike områder. Samtidig var 2017 et rekord for lakseeksporten. En million tonn lakt til en verdi av 64,7 milliarder kroner gikk ut av landet, en økning på fem prosent.

Det er store tall som er lett å la seg begeistre av. Samtidig har nok ørretgründerne erkjent at det må jobbes hardt for å få ta i sin del av kaka. Det er mindre enn et år siden Norsk Ørret AS åpnet Norges største produksjonsanlegg for brunørret i Sirdal. I 2018 satser firmaet på å produsere 200 tonn, og i 2019 satser firmaet på å gå i full produksjon, 650 tonn. Det blir i så fall en flerdobling av dagens produksjon i Norge.

Det trenger på ingen måte å være et minus for oppdrettsanlegget i Oppdal, at det bygges et gigantanlegg i Sirdal. Det kan bety at det settes inn store ressurser på promotering og eksport ut av landets grenser, og da gjelder det for Olav Skjøtskift å smi mens jernet er varmt. Kanskje kan Norsk Ørret skape en bølge av interesse for den norske fjellørreten, og da vil nok produksjonsanlegget i Drivdalen kunne seile med på den samme bølgen.

Fisk er stor butikk over hele verden, og oppsiden på en slik satsing er stor. Med litt flaks og mye dyktighet kan dette på sikt bli en av hjørnesteinsbedriftene i Oppdal. Det blir spennende å se hvor det ender.