Det er bare én ting å gjøre

Redaktør i Opdalingen, Truls Lereggen.  Foto: Arkiv

Meninger

Marit Bjerkås etterlyser i et leserinnlegg i dagens avis svar på et spørsmål. Hvorfor hadde ikke Opdalingen noe om Samefolkets dag? Det er et spørsmål som fortjener et svar.

Som redaktør kan jeg prøve meg med mange bortforklaringer og utallige unnskyldninger. Men det er vel det siste som trengs for en del av vår befolkning som har fått sin dose av akkurat det. Et forsøkt på bortforklaring gjør ingen forskjell. Det er bare én ting å gjøre, og det er å legge seg flat og beklage at lokalavisa ikke markerte det. Er det en ting vi har lært av historien, så er det at vi må erkjenne våre feil, beklage og deretter forbedre oss.

I Oppdal og Rennebu har samene sin naturlige plass i samfunnet. Gjennom historien har de også opplevd urett i vår region, det har Opdalingen tidligere skrevet om. Så kan det føles som en urett at Opdalingen ikke var på plass med en markering av dagen. Det har ikke vært hensikten.


 

Marit Bjerkås, jeg er enig i at vi alle har et ansvar. Som lokalavis hadde det vært på sin plass med en informerende artikkel eller en reportasje fra selve dagen. Den tar jeg. Men det er også verdt å nevne at den institusjonen du representerer, Rennebu kommune, også glimret med sitt fravær på selve dagen. Ingen enheter i Rennebu, verken barnehage, skole eller kommunen for øvrig, har invitert lokalavisa til å feire dagen. Det samme gjelder for Oppdal. Oppdal kommune markerte dagen med et innlegg på Facebook. Det gjorde ikke Rennebu kommune. Ingen av nettstedene til de respektive gjorde det.

Sammen har vi et ansvar, og vi er flere som har en jobb å gjøre. Jeg skal starte med å ta mitt ansvar ved å erkjenne at vi ikke var på ballen, og ikke gjorde det vi burde. For å sørge for at vi er på ballen i fremtiden, så oppfordrer jeg alle til å tipse lokalavisa når det er spesielle arrangement. Jeg kan ærlig påstå at vi hadde prioritert å komme på en dag i en barnehage eller skole, om vi hadde fått invitasjon til markering av Samefolkets dag.

For hva det er verdt; Gratulerer så mye med dagen som var.