OPPDAL: Det er Turid Vikøren på Veterinærinstituttet som, med et lite forbehold om at prøvene ikke er ferdig analysert, bekrefter at det er sykdommen med det latinske navnet tularemi, som har brutt ut. Den endelige bekreftelsen ønsker hun ikke å komme med før hun har snakket med mattilsynet og helsetjenesten i Oppdal.

Verst om høsten

Det var Tord Bretten i Oppdal bygdeallmenning som sendte dyret til undersøkelse. Også han mener at det er sannsynlig at dyret har dødd av den smittsomme sykdommen.

I Norge er det vanlig at harepest opptrer om høsten, og helst i år med mye smågnagere. Tord Bretten advarer folk som finner døde dyr ute i naturen, mot å ta i dem med hendene. Samtidig understreker Bretten at det ikke nødvendigvis er sykdom som er årsaken om man kommer over dyr som ligger helt i ro.

– På denne årstida, mens haren skifter pels fra gråbrun til hvit, kan den ligge å trykke som murstein, sier Bretten.

Mistenkelig funn

Det var Fredbjørn Svendgård som fant den døde haren. Det skjedde den 11. september i forbindelse med at han var på reinsjakt.

– Haren lå i stien et godt stykke etter at jeg hadde kommet ned under skogbandet i Heggvollbotn på Engan, forteller Svendgård.

Dette var dagen etter at småviltjakta hadde startet, men funnstedet gjorde at han ikke kunne tro at den var skutt på av en rypejeger. Derfor tok han haren med seg og puttet den i fryseren. Etter en runde til veterinær og et mislyukket forsøk på å få kontakt med Mattilsynet, ringte han til Direktoratet for Naturforvaltning som igjen henviste ham til Veterinærtilsynet. Rundgangen endte til slutt hos Tord Bretten i bygdeallmenningen som sørget for at det døde dyret til slutt kom til riktig instans.

Smittefare

Haredyr som også omfatter kanin, og en del smågnagere som mus og marsvin, er svært mottakelige for sykdommen, og vil som oftest dø etter kort tid på grunn av blodforgiftning.

I fjor ble det i følge nettleksikonet Wikipedia, funnet bekreftelse på at 49 personer i Norge ble smittet av tularemi. Hittil i år har et lignende antall nordmenn fått diagnosen.

Symptomer

Symptomene på harepest varierer med smittemåten. Innånding kan gi symptomer på lungebetennelse. Smitte gjennom mat og vann gir diaré, kvalme og magesmerter. Hudsmitte gir lokal hudbetennelse og hovne lymfeknuter, fulgt av feber, hodepine og brekninger. Smitte fra håndtering av døde harer gir gjerne utslett på hendene.