Du får møte Henrik Mestad, superaktuell  som statsminister, sunndalingen Nils Golberg Mulvik kjent fra Lady Arbuthnott som Lars Hoås, Per Christian Ellefsen kjent for sin tolkning av "Elling" og tungvektere som Iren Reppen og Anne Ryg, kjent fra film og teater.

– Jeg gleder meg veldig til å stå på scena i Oppdal kulturhus i kveld, forteller Henrik Mestad til Opdalingen. Jeg har ikke vært i Oppdal tidligere, men ser ikke bort ifra at jeg kommer en tur med breie ski. Jeg driver mest med klatring og toppturer.

– Jeg har hørt så mye bra om Oppdal og kulturhuset. Kollegene i Riksteatret skryter veldig av Oppdal.

Ved luchtider i dag torsdag er det solgt litt over 100 billetter til kveldens Ibsen-forestilling "Samfunnets støtter".

Om makt og kjærlighet

Henrik Ibsen skrev «Samfunnets støtter», to år før han skrev «Et dukkehjem».

I en liten by i Norge bygger den visjonære samfunnstoppen Konsul Bernick sin karriere og sitt ekteskap på en heftig løgn. Men folk flest beundrer den eksemplariske familiefaren som skaper arbeidsplasser og tar ansvar for byens vekst. Han lengter etter det nye og har liten forståelse for folk som frykter det fremmede.

Når sannheten om fortiden tvinger seg fram må han finne en måte å redde sitt omdømme.

– Hvordan kan Ibsens drama fra 1877 være like aktuelt i dag?

– Jo, det er helt vanvittig vet du. Det er en historie om en av disse som skaper arbeidsplasser, og de har vi mange av også i dag. De er god på det, men lager ofte sin egen moral og sine egne lover.

Inspirasjon

Jeg fikk en telefon fra direktør Kristin Skogen Lund i NHO etter en forestilling. Hun mente at forestillingen er veldig aktuell også i dag.

– Noen blir kanskje skremt av en alvorlig og litt gammeldags Ibsen. Hva vil du si til dem?

– Etter denne forestillingen må mange revurdere bildet av Ibsen. Dette er en veldig morsom og lekende forestilling, med et vanvittig bra ensemble. Det er skikkelig bra underholdning, litt som at House of Cards møter Lilyhammer. Jeg er litt overrasket selv. Det ligner mer på en lekende TV-serie.

Dette er til de grader teater for alle, og det er ikke engang nødvendig å tenke på at det er Ibsen.

Jeg har vært et år i USA, der de ser på Ibsen som The Man. I Hollywood har absolutt alle lest Ibsen. Jeg ble veldig overrasket.

– Hvor har du hentet inspirasjonen til karakteren Konsul Bernick?

– Først så jeg for meg «Tobakks-Andresen» med gamle penger og ærverdighet. Etter hvert merket jeg at konsulen har mer i seg av gründeren, slik vi kjenner igjen fra Stordalen og Røkke.

Mye mer en gambler, en som tar sjanser som andre ikke tør.

Røper ny Okkupert-serie

Søndag var det premiere på TV2s store seriesatsing «Okkupert», der Henrik Mestad har hovedrollen som statsminister Jesper Berg. En politisk thriller som har kostet 90 millioner kroner.

– Dette er vel også et maktmenneske, akkurat som Konsul Bernick?

– Ja, de er begge maktmennesker, men likevel veldig forskjellige. Konsul Bernick er et maktmenneske på godt og vondt, som etter hvert blir sann mot seg selv og blir idealist.

Statsminister Jesper Berg derimot blir valgt til statsminister i Norge fordi han er idealist.

Berg er en internasjonalt anerkjent professor og miljøforkjemper med bakgrunn som klimarådgiver i FN, men som aldri har vært nødt til å ta avgjørelser.

Han kommer til makten etter å ha gått til valg på å fase ut olje- og gassproduksjonen i Norge.

Dette blir ikke enkelt for statsminister Berg, som har feilberegnet sine allierte.

Gjennom de ti episodene må han gå gjennom en skikkelig prosess i «vasketrommelen».

-Nå er Okkupert innspilt, og etter Oppdal er du ferdig med Samfunnets støtter. Hva nå?

– Jeg vet at noen allerede sitter og tenker på oppfølgeren «Okkupert 2», så vi får se.

Men få med til slutt at folk må komme i kulturhuset i kveld og oppleve et fantastisk sterkt skuespillerensemble i en topp aktuell og lekende forestilling.

- Der får publikum også møte sunndalingen Nils Golberg Mulvik. En fantastisk lovende skuespiller fra Sunndalen, og som sikkert mange her i distriktet kjenner fra Lady Arbuthnott på Sunndalsøra, der han har spilt hovedrollen som Lars Hoås.

Okkupert, Henrik Mestad som statsminister Jesper Berg og Janne Heltberg som statssekretær Anita Rygg Foto: Aksel Jermstad