For 15. gang inviteres det til Førjul på Småbruket.

Fra en litt forsiktig start i 2001 med 7 leverandører og knapt 100 besøkende på to helger, har arrangementet utover årene utviklet seg til et populært julemarked med cirka 35 ulike leverandører og med over 500 besøkende. Vi må ha lov å  tolke det dit hen at Småbruket er blitt et stabilt Førjulsarrangement i Oppdal.

- Tradisjonen tro blir det Førjul de to første helger i advent, åpent lørdag og søndag. Det blir salg av håndverk, husflid, lokal mat og kunst i garasje og fjøs. Leverandørene skifter over tid, og også i år har vi flere nye. Julenek, julegaver, julecafè og trivelig førjulsstemning, skriver Gro og Jon på Småbruket i en pressemelding.

I galleriet har fotograf Tor Landløpet salgsutstillingen "Natur-levis" med flotte naturbilder. Landløpet bruker fritiden ute med kamera, vedlagt følger et bilde tatt ved Ångardsvatnet en grytidlig morgen. Fotograf Landløpet og Småbruket går i år sammen om å tildele 50 prosent av salgssum i galleriet til Leger uten grenser.

I forbindelse med jubileet blir det førjulsgave til alle som besøker Småbruket disse dagene. Det blir også premiere og visning av rykende fersk presentasjonsfilm fra Småbruket urtegård.

I 10 år var Småbruket sommeråpent i hele sommerferien. Fra 2012 endret de profil og har nå åpent for voksne grupper på omvisning og bespisning fra egen urtemeny.

- Småbruket var godt besøkt, men vertskapet prioriterte etterhvert å satse mer på utvikling av produkter og salg av disse. Dette har blitt en større og større del av Småbrukets aktivitet og tilbud med direktesalg til ulike forhandlere og nettsalg, sier de.

Velsmakende urteprodukter spres med dette utover det ganske land, fra Småbrukets rikholdige urtehage med cirka 120 ulike urter.

- I 2010 etablerte vi Småbruket pipemakeri, pipemakeriet er ett av to i Norge og således i en særstilling til å holde en gammel håndverkstradisjon i hevd.