Gjerdesag for viderekomne i Rennebu

Bærebjelker i heltre, og med ett spenn på opp til 12 meter, settes snart i produksjon i Rennebu.

  Foto: Jan Inge Flå

Nyheter

Det er sivilingeniør Arne Vaslag som står bak utviklingen av "Rennebubjelken". Ideen går ut på å benytte seg av tre i stedet for andre materialer i bærende konstruksjoner. Teknikken er egentlig flere hundre år gammel, og den kan sees i bygg både i Norge og Tyskland.

Bruksområdene er mange, vi finner dem blant annet innen industri, offentlige bygg, skoler, bruer på skogsbilveier og til mønedragere.

–I det hele tatt bærende konstruksjoner som krever store spenn, forteller produksjonsleder i Rennebubjelken AS, Torleif Bøe.

Rennebubjelken er en såkalt tannbjelke. På grunn av forspenninga, kreves det vesentlig mindre byggehøyde i forhold til tradisjonelle bærebjelker. Det er noe arkitekter og byggherrer, og kundene for den saks skyld, er veldig opptatt av.

Banebrytende

De er opptatt av å utnytte plassen, og med bruk av Rennebubjelken, kan rommene ha større åpne plasser, uten bærevegger. Kunden kan selv bestemme rominndelingen i mye større grad enn før.

Sveinung Kosberg ved Rennebu Tre og Sagkultur så bjelken i ei bok, og laga en kopi, nærmest for hånd. Arne Vaslag fanget interssen for denne typen bjelker, og iførte seg tenkehetten.

–Ingen har tidligere beregnet de eksakte parametrene over hvor mye bjelken kan belastes, ikke før Vaslag, sier Torleif Bøe.

Kent Flatsetøy er daglig leder i bedriften, og han kan fortelle at i produksjonsprosessen benyttes det avanserte dataløsninger.

–Vi benytter en CNC-styrt sag-linje. Sagbladet stilles inn i alle tenkelige vinkler og retninger, og bak saga står det en fres. Ved siden har vi et verktøyhjul, der all slags verktøy hentes via datastyrte programmer, forteller han.

Fleksibel

Apropos saga; sagenheten veier 4,5 tonn og er 33 meter lang. Den er 5 akset, og kan operere i 360 graders vinkel, og altså i alle retninger. Ønsker du bjelker med et visst spenn, kan bedriften på Berkåk tilpasse denne i forhold til bæreevnene, kort sagt slik du måtte ønske det.

Langs den ene veggen i det som var laftehallen til Torslaft på industriområdet på Berkåk, står det vi svært forenklet kan kalle gjerdesagen for viderekomne. Den kan bore, sage og skjære i hvilken som helst dimensjon og retning som er ønskelig. På den andre finner vi pressbenken, der de to delene av det som skal bli det ferdige produktet, presses sammen og låses til hverandre, nærmest som et tannhjul. U

Etter en periode med montering av produksjonslinjene, har bedriften planer om å sette i gang produksjonen av den i løpet av denne måneden. Da avisa stikker innom, er Olav Aasmyr fra bedriften Terrengen på plass for å bistå med saker som blant har med hydraulikk å gjøre. Servicetekniker Tobias Schönleb fra det tyske firmaet Weinmann er samtidig i gang med å sørge for at det elektriske og mekaniske fungerer, før produksjonen offisielt kan starte for fullt.

  Foto: Jan Inge Flå