Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) publiserte torsdag «Oppvekstrapporten for 2017». Den viser ny statistikk om barnefattigdom for alle kommuner og bydeler i de største byene.

Over 98.000 barn vokser opp i relativ fattigdom i Norge. Det tilsvarer 10 prosent av alle barn. Andelen har tredoblet seg siden 2001. Oversikten viser at barnefattigdommen er høyere i de største byene enn landsgjennomsnittet. På fylkesnivå har Oslo og Hedmark flest barn i fattige familier.

Blant kommunene er det Fosnes i Namdalen i Nord-Trøndelag, med sine snaut 700 innbyggere, som kommer dårligst ut. I 2015 var andelen barn i familier med lav inntekt over en treårsperiode hele 30,2 prosent i denne kommunen.

Tall for Oppdal og Rennebu

Rapporten viser hvor mange barn som bor i husholdninger med lav inntekt over en treårsperiode, 2013-2015.

6,6 prosent av barna i Oppdal kommune lever i familier med vedvarende lav inntekt. Dette gjelder 86 barn, og er 3,4 prosent lavere enn gjennomsnittet i Norge. I Oppdal bor det 6.886 mennesker, hvorav 21 prosent er barn. Sysselsettingsgraden i Oppdal ligger på 70 prosent.

I Rennebu kommune bor 15,3 prosent av barna i familier med vedvarende lav inntekt. Det utgjør 68 barn, og er 5,3 prosent over landsgjennomsnittet. Av de 2.562 innbyggerne i kommunen er 20 prosent barn. I Rennebu er sysselsettingsgraden 69 prosent.

Les hele rapporten til Budfir og se mer statistikk her.

Hvordan måles tallene?

Indikatoren måler personer 0-17 år i husholdninger som har mindre enn 60 prosent av medianinntekten i Norge. Den samlede inntekten til husholdningen etter at skatt er trukket fra, blir målt.

Medianinntekten er den midterste inntekten hvis man setter alle inntektene til husstandene ved siden av hverandre i stigende rekkefølge. Det er altså ikke gjennomsnittsinntekten.

Inntekten inkluderer også offentlige overføringer som sosialhjelp, samt kapitalinntekter som aksjeutbytte. Personer i studenthusholdninger er utelatt fra statistikken.