Denne uka startet Forskningskampanjen 2017. I september og oktober skal over 20. 000 elever fra hele landet undersøke hva slags gummiknotter det er på fotballbanen i nærmiljøet, hvordan det ser ut rundt banen og hvor mye gummiknotter som blir med klær og sko etter at de har spilt fotball.

6. trinn på Aune barneskole er med i forskningsprosjektet. Naturfaglærer Marianne Rolvsjord syntes det hørtes interessant ut og meldte på trinnet.

– Det har vært skrevet mye om mikroplast den siste tiden. Er det egentlig bra for miljøet? På trinnet er det mange som spiller fotball, så jeg tror dette blir veldig interessant for elevene, sier Rolvsjord til Opdalingen.

Mandag får oppdalselevene en praktisk og aktiv naturfagtime. På kunstgressbanen i Oppdal skal de spille en fotballkamp på 2 x 15 minutter. Etterpå skal de samle opp gummikulene fra sko og klær og ta de med tilbake til skolen.

– Vi har fått tilsendt utstyr og skal diskutere hva som skjer med plasten når den spres i naturen. Det handler om å få faglig utbytte av dette, sier læreren, og legger til at elevene elsker å gjøre praktiske ting i timen.

Forskere fra Norsk institutt for luftforskning (NILU), Akvaplan-niva, SINTEF og Havforskningsinstituttet skal bruke dataene i sin forskning på hvordan gummigranulat fra kunstgress påvirker naturen.