Denne uka pågår et omfattende forarbeid som har til hensikt å revidere Ulset kraftverk på Kvikne. Før helga ble alt vannet tappet, så nå er tunnelen tom. Men det varer ikke lenge.

- Vi starter allerede i kveld (tirsdag) med å fylle opp vann igjen, forteller mekaniker i TrønderEnergi, Trond Smeplass.

Sammen med fagarbeiderne Per Jostein Lilleindset og Kjell Ove Aspeggen, samt energioperatør og leder for sikker vannvei i prosjektet, Erik Olav Skamfer, tar karene en pust i bakken etter mange timer med vedlikeholdsarbeide.

- Kort fortalt er vi inne for å dokumentere tilstanden på tunnelen, forteller Lilleindset.

Å fylle vannet i tunnelen etter at dokumenteringen er utført, tar sin tid, det er tross alt omlag 180.000 kubikk det er snakk om. Prosessen tar sannsynligvis resten av uka før tunnelen er full gjen.

- Arbeidet må utføres mest mulig komprimert og effektivt, slik at produksjonen kan startes så raskt som mulig. Null vann betyr null produksjon, sier Skamfer.

Det er verdt å understreke at selskapet ikke taper penger på  operasjonen, i og med at dette er en nøye planlagt stopp.

- Det er vel en 7-8 mann fra TrønderEnergi som har vært i sving hele tiden, pluss at vi har noe innleid mannskap i virksomhet. Vi legger nå grunnlaget for videre planlegging og investeringsbudsjett. Hele poenget med inspeksjonen av vannveisystemet i Ulset kraftverk, er å sikre fremtidig drift ved anlegget, sier Skamfer.

Det aller første luftputekammeret i verden ble bygd i Driva kraftverk i 1973. Dette er unikt i verdensmålestokk, det mest vanlige er såkalte svingsjakter. Luftputekammer er for øvrig også benyttet i både Brattset og Ulset kraftverk, som også er en del av TrønderEnergi sine kraftverk.

- Det er terrenget over stasjonen som er avgjørende for svingningene i vannveien, og luftputene fungerer som en støtdemper, forklarer Skamfer.

Det meste mannskapet driver med, er av teknisk art. Vi kan likevel fortelle at fire tusen kubikk er sprengt ut i vannveien ved Ulset, og at det står en svær kompressor og pumper lufta som trengs for å holde nede vannstanden.

- Kompressoren pumper lufta opp i luftputekammeret som ligger 350 meter lengre oppe i tunnelen. Motoren er på 75 Kw, så det er nokså heavy greier, forteller Skamfer.

Heavy er også trappa vi står ved inne i tunnelsystemet. Den har 242 trinn og går praktisk talt rett ned til kraftstasjonen som ligger et sted langt under oss.

Ulset kraftverk på Kvikne i Tynset kommune er det aller siste som ble satt i drift av Kraftverkene i Orkla (KVO), og anlegget er også det øverste i hele Orklavassdraget.

Kraftverket utnytter ett 325 meter fall fra reguleringsmagasinetStorsverjesjøen som reguleres mellom 879 og 868 moh. I tilleggreguleres Falningsjøen mellom 873 og 825 moh.

Årsproduksjonen  er på 140 GWh og installert effekt er på 35MW på en francisturbin. Kraftverket startet produksjonen i 1985.(Wikipedia)