Førstkommende torsdag skal elevene ved Oppdal videregående skole ut i jobb for å samle inn penger til Aksjon Brønnboring. Dette er sjuende året denne aksjonen pågår.

Pengene skal gå til å bygge brønner i Uganda, hvor en brønn koster cirka 50.000 kroner.

Brønnene blir bygget i svært ressurssvake områder, gjerne i nærheten av skoler, der tilgangen til rent vann er svært dårlig. Dette gjør at mange jenter ikke kan gå på skole, fordi de må gå mange kilometer/mil hver dag for å hente rent vann. Med tilgang på rent vann kan, har flere mulighet til en utdanning.

Eldfrid Fjøsne er koordinator for internasjonalisering på skolen og hun sa til Opdalingen før fjorårets aksjon, at over 10.000 personer har fått rent vann i Uganda og Zambia etter at brønnene har blitt bygd.

Før var det slik at elever og lærer reiste ned hvert år, men nå satser de på hvert andre år i stedet.

- En viktig aksjon

Karoline Myrle (17) og Tyri Solvoll (17) nestleder og leder for elevrådet på Oppdal videregående og de forteller at de aller fleste av elevene på videregående har skaffet seg jobber til neste uke.

- Vi har vært innom alle klassene og det virker som om det er mange som allerede har funnet seg jobb. Men vi har mange som bor på hybel og som ikke kan ta noen jobber for foreldre eller besteforeldre, så om det er noen i Oppdal som trenger hjelp med noe, så er det bare å ta kontakt med oss eller skolen, forteller de.

De forteller at dette er en aksjon som alle elever bidrar på.

- Jeg tror alle skjønner viktigheten av aksjonen og hva pengene går til, så jeg tror ikke de har samvittighet til å bare ta 400 kroner fra egen lomme og gi uten å ha jobbet for det, sier de.

Selv skal de hjelpe foreldrene sine med forskjellige oppgaver.

I fjor samlet skolen inn rundt 70.000 kroner. Elevrådslederen forteller at de har som mål å samle inn mest mulig og at om de slår fjoråret, så er det en bonus.

- Pengene vi samler inn går til å bygge brønner og ikke til å sende folk nedover, sier de.

Nestleder Tyri Solvoll (t.v.) og leder Karoline Myrle på Oppdal videregående. Foto: Katrine Silseth Naas