I natt må du følge med på månen

Ofrer du litt nattesøvn kan du se en såkalt supermåne på himmelen.

Supermåne over Washington Monument i USA i 2013.  Foto: NASA/Bill Ingalls

Nyheter

Natt til mandag vil vi få en såkalt supermåne samtidig som månen i en times tid passerer foran og blokkerer lyset fra den kjente og lyssterke stjernen Aldebaran i stjernebildet Tyren, 65 lysår unna, og er noe vi lett kan se med det blotte øyet.

- Månen passerer stadig foran stjerner på nattehimmelen, men det er sjelden den passerer foran en så lyssterk stjerne som Aldebaran, opplyser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes i en pressemelding til Opdalingen.

Fenomenet er synlig fra hele Norge, og stjernen blir borte bak månens venstre rand rundt klokken 03.34 til 03.40, avhengig av hvor i landet man befinner seg.

Etter ganske nøyaktig en time kommer Aldebaran plutselig til syne igjen på høyre side av Månen.

- Fenomenet er temmelig severdig og bør absolutt oppleves. Bruk gjerne en turkikkert for å enda større opplevelse av okkultasjonen, står det i pressemeldingen.

Røed Ødegaard og Sannes forteller at en vanlig fullmåne lyser hele 33 000 ganger sterkere enn himmelens klareste stjerne Sirius og mer enn 2000 ganger sterkere enn Venus når denne planeten skinner sterkest.

I tillegg lyser fullmånen 1000 ganger sterkere enn alle stjernene til sammen. Når månen befinner seg nærmest jorden, kan den virke 14 prosent større og hele 40 prosent mer lyssterk enn når den befinner seg lengst unna oss.