- Røykvarslerdagen redder liv

Brannmester Steingrim Falksete synes det er nyttig å kjøre kampanjen inn mot jula.

Brannmester Steingrim Falksete i Trøndelag brann- og redningstjeneste avdeling Sør.  Foto: Arkivfoto

Trenger røykvarsleren din nye batterier?   Foto: NTB scanpix

Nyheter

1. desember er Røykvarslerdagen, eller Røykvarslerens dag som det tidligere het. Fredag har brannvesenet og feieren reist rundt omkring i Oppdal og delt ut batterier.

- Det er en veldig viktig dag. Det er først og fremst varsling som gjør at folk berger livet hvis det begynner å brenne, sier brannmester Steingrim Falksete i Trøndelag brann- og redningstjeneste Stasjon Sør til Opdalingen.

Ifølge Falksete viser statistikk at man har mye større sjanse for å overleve en brann med røykvarsler og komfyrvakt montert i boligen.

- Da er det nesten hundre prosent sjanse for at man kommer seg ut i tide. I tilfeller der det har gått liv har det vært funnet mangler på varslere, opplyser han.

Folk bruker mer strøm i desember

- Er det en utfordring at folk ikke skifter batterier i røykvarslerne ofte nok?

- Ja, det er det definitivt. Hadde vi ikke hatt denne dagen som minner folk på at man må sjekke varslerne, ville det nok tatt lengre tid før mange har satt inn nye batterier, sier brannmesteren.

Falksete synes Røykvarslerdagen er en fin kampanje å ha inn mot jula.

- Det er ikke bare åpen ild som er brannfeller. På denne tiden blir det større belastning på strømmen. Folk bruker også flere skjøteledninger til belysning, forteller han.

Aksjon boligbrann

Røykvarslerdagen fortsetter med en landsomfattende boligkontroll 5.- 7. desember. Målet for Aksjon boligbrann er å sette et massivt fokus på brannsikkerhet i private hjem.

I Oppdal skal brannvesenet ha spesielt fokus mot flyktningetjenesten. Neste uke skal de kjøre et opplegg med elevene på voksenopplæringen og Oppdal videregående skole.

- Det kan bli spennende. Vi skal kjøre både en teoretisk og praktisk del, forklarer Falksete.