Evakuering opprettholdes etter snøskred over elven Driva

38 personer forblir evakuert grunnet flomfare etter at et snøskred gikk over elven Driva i Oppdal. Først fredag vil folk kunne flytte hjem, ifølge politiet.

  Foto: Arvid Storli

Nyheter

Snøskredet har ført til at elven demmes opp, og hvis demningen brister, kan det raskt øke vannstanden nedstrøms.

– Status er at evakueringen opprettholdes, i hvert fall fram til fredag, sier operasjonsleder Ole Petter Hollingen i Trøndelag politidistrikt til NTB onsdag ettermiddag.

Avgjørelsen kommer etter at politiet i 12-tiden mottok en ny vurdering av situasjonen fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

De over 30 evakuerte husene ligger nedstrøms for demningen, og totalt 38 personer ble evakuert tirsdag. I tillegg har skiferfabrikken Minera Skifer med 50 ansatte stoppet sitt arbeid i området, opplyser NVE.

Onsdag ettermiddag skal en gravemaskin gå løs på snømassene.

– Planen er å pirke litt i demningen for å øke vanngjennomstrømningen. Elven renner jo under, men vi må øke gjennomstrømningen, sier operasjonsleder Hollingen.

Ifølge NRK steg vannet mellom 30 og 40 centimeter natt til onsdag. Både Oppdal og Sunndal kommune har satt krisestab.

– Vi forsøker å ta vare på dem som er berørt, både innbyggere i Drivdalen og bedriften Minera Skifer, som er sterkt berørt, sier ordfører Kirsti Welander i Oppdal.

NVE sendte onsdag fire eksperter til Driva. Også to snøskredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) dro onsdag til området for å vurdere faren for nye snøskred.

Ordføreren var i dag tilstede i Drivdalen og der raset hadde gått. Hun forteller til Opdalingen at det er positivt at de nå har fått begynt på arbeidet med å lage vei og kanal til elva.