Oppdal ungdomsskole sendte på slutten av fjoråret ut et brev til elevenes foreldre om at man har utfordringer med såkalt "grabbing" blant ungdommene.

Som en naturlig oppfølging av dette var temaet oppe til diskusjon i foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) denne uken.

Opdalingen fikk være til stede på deler av møtet, og FAUs holdning er klar; dette er ikke noe nytt fenomen, men man mener ungene er blitt flinkere til å si ifra.

Flinkere til å si ifra

Dette var også noe helsesøster Ellinor Larsdotter Svisdal, også var til stede på møtet, var enig i. Hun mener dette er hovedårsaken til at dette temaet er blitt til en sak ved skolen.

- Saken viser at skolen tar elevene seriøst, elevene sier tydelig ifra og da er det naturlig for skolen å reagere, mener Sivsdal.

Foreldrene i FAU fortalte til Opdalingen at de er godt fornøyd med at skolen har tatt tak før det rakk å bli et alvorlig problem.

Ikke en #metoo-greie

På spørsmål om hvorvidt elevenes varsling om "grabbing" skulle ha noe med den pågående #metoo-kampanjen å gjøre, sa foreldrene i arbeidsutvalget seg uenige.

I fjor hadde man for eksempel problem med grabbing blant spesielt guttene på et av klassetrinnene. Dette var før #metoo-kampanjen kom i gang. Også da ble det tatt tak i problemet, og man fant en tilfredsstillende løsning.

Foreldrene mener at dette fenomenet henger sammen med at ungdommene er i en alder der kroppen er i stor forandring, hormonene raser i kroppen og hjernen skal omorganiseres, noe som gjør at man, som regel på impuls, gjør ting fordi man er nysgjerrig og vil utforske forandringene som skjer.

- Dette er naturlig oppførsel for ungdom, men samtidig skal man være klar på at dersom noen uttrykker at det ikke er greit for eksempel å bli tatt på, så skal man respektere andres grenser, mente foreldrene.

- Vær åpen og direkte

Helsesøster Svisdal mener at den beste måten å ta opp dette temaet med ungdommene på, er å være direkte og åpen om hva som skjer. Det er viktig at man kjenner seg trygg på seg selv og formidler denne tryggheten videre.

- Er du enig i at den beste måten å forebygge uheldige situasjoner er informasjon og kunnskap? Det er vel slik at når ungdommene har et språk for det som skjer, så kan man også kommunisere lettere hva som ikke er greit?

- Ja, det stemmer. Det er viktig at de unge kan sette ord på det som skjer, og den eneste måten de kan få det på er å informasjon og fakta. Seksualundervisning må dreie seg om mye mer enn bare prevensjon og kjønnssykdommer, det er viktig at alle skjønner viktigheten av respekt.

Trygghet gir sikkerhet

- Ja, og så er det vel slik at når man kjenner sin egen kropp og seksualitet, så er det lettere både å respektere seg selv og i neste omgang også andre?

- Ja, det er viktig at de unge får et ok forhold til sin egen kropp. Det gir trygghet og det gir kompetanse og styrke til å sette grenser, forteller Svisdal. Hun synes det er riktig av skolen å være litt i forkant og ta opp temaet for det blir et større problem.

Foreldrene som var til stede på møtet, helsesøster og rektor var også enig i at det er viktig at foreldrene kommer på banen i denne saken. Foreldrene må selv snakke med ungene sine og forklare hva som akseptert og ikke.