I 2011 registrerte lensmannskontoret 446 anmeldelser i de to kommunene. I 2017 endte de opp på 255 anmeldelser totalt.

- Vi har nesten halvert antall anmeldelser i Oppdal og Rennebu de siste årene. Så kan mann gjøre seg opp noen tanker om hva dette skyldes. Jeg håper ikke det er motivasjonen til å oppsøke politiet som har blitt mindre blant folk, sier Skårsmoen.

Samtidig er det klart at mange anmelder ulike forhold, rett og slett på grunn av at forsikringsselskapene krever det.

- En av årsakene til at antall anmeldelser har gått ned i Rennebu, er at antall overtredelser i trafikken har sunket drastisk. Det virker som at det høye antallet kontroller vi har hatt der, har hatt en forebyggende effekt mot at folk kjører for fort.

Halvering i antall vinningssaker

54,2 prosent av alle politisaker i 2017 ble oppklart. Av 309 saker i Oppdal, ble 138 oppklart.

Den laveste oppklaringsraten er innen vinningssaker, skadeverk og legemssaker.

Antall vinningssaker har for øvrig blitt halvert de siste fem årene.

I Oppdal ble det i fjor registrert ti grove tyverier, mens Rennebu hadde sju. Det mest omfattende var da skiutstyr til en verdi av 100 000 kroner ble stjålet fra en hyttebod ved Bruråket.

Eierne hadde ikke vært på hytta på flere måneder, da tyveriet ble oppdaget og politiet klarte ikke å finne ut hvem som sto bak. Det ble også stjålet våpen fra en hytte på Lønset i høst. Den saken ble oppklart på dagen.

Ingen nye «narko-navn»

Den høyeste oppklaringsraten finner vi innenfor saker som omhandler trafikk.

Og stort sett er det positive tall vi ser også her. For eksempel har antall anmeldelser knyttet til promillekjøring sunket drastisk. Fem personer ble anmeldt for promillekjøring i Oppdal i 2017, sammenlignet med 12 i 2016. I Rennebu har tallet halvert seg fra seks til tre.

Antall trafikkulykker har også gått ned. I fjor ble det registrert totalt 27 ulykker i Rennebu og Oppdal. 12 av disse i Oppdal. Den mest alvorlige var uten tvil dødsulykken i Drivdalen 1. mai, da en personbil og et vogntog frontkolliderte. En mann i 70-årene mistet livet.

Ingen av trafikkulykkene i Rennebu var av det alvorlige slaget.

48 førerkort ble beslaglagt i de to kommunene i 2017, sammenlignet med 53 i 2016.

- Når det kommer til narkosaker, er det positivt at vi ikke har noen nye navn. Alle sakene i fjor involverte gamle kjente.

Totalt seks sedelighetssaker ble anmeldt i 2017. Fem av de i Oppdal, en i Rennebu. Tre av disse sakene var voldtektssaker, to var tilfeller av seksuelt krenkende adferd, mens den siste saken innebærer oppbevaring av ulovlig pornografi som ble funnet i forbindelse med en ransaking i Rennebu.