Mandag var det 150 år siden norgeshistoriens største snøskred gikk i Gråura mellom Oppdal og Sunndal.

- Jeg mener at dette absolutt er et tema det er verdt å arrangere en historisk temakveld rundt. Både oppdalinger og sunndalinger er i overkant interesserte i naturfenomener som involverer snø og skred, og denne hendelsen er jo helt spesiell i Norge, sier Tommy Fossum til Opdalingen.

Blant annet er det funnet fram et par «nye» dokumenter som kaster lys over hendelsen. Tor Helge Gravem kommer for å fortelle litt om dokumentene han har gravd fram.

- Blant annet har vi et skriv som en prest sendte inn til Morgenbladet rett etter raset. Dette er et dokument som vi trodde de fleste kjente til, men ingen jeg har snakka med har sett dokumentet før. Det står med gotisk skrift, men vi har oversatt det, sånn at vi kan presentere det på temakvelden.

- Viktig å minnes de omkomne

Fossum synes det er viktig å minnes alle de som mista livet eller ble skadd i tragedien.

- Det er også viktig å se om det er noe vi kan lære av dette. Kan dette skje igjen? Fjellene er like bratte i dag, som de var for 150 år siden, sier Fossum.

Skredene som gikk i Sunndalen i dagene før storskredet på oppdalssida av kommunegrensa blir også tema her.

- Kvelden er bygd opp i en slags kronologi, sier Fossum, som håper det blir en trivelig kveld med et alvorlig tema.

1868 hadde en helt ekstrem vinter. Hele 168 mennesker omkom på grunn av snøskred i Norge det året.

Både Per Aalbu og John Kletthammer bor i Klevgårdene, midt i det gamle rasområdet, den dag i dag. De er oppvokst med historier fra raset og er invitert til å komme og dele litt av kunnskapen de sitter på.

- Jeg håper folk synes det er interessant. Vi har noen historier på lager. Vi tar med oss noen oversiktsbilder som vi kommer til å bruke til å illustrere mens vi forteller, sier Kletthammer.