Ved Sør-Trøndelag tingretts kjennelse av 20. november 2017 ble oppdalsmannen som er i 20-årene varetektsfengslet i fire uker, siktet for forsøk på drap.

Han reiste i november fra Oppdal til Trondheim og angrep en tilfeldig person med øks. Fengslingen er senere blitt forlenget, sist ved Sør-Trøndelag tingretts kjennelse 12. januar 2018.

Påtalemyndigheten ba om rettens kjennelse for fortsatt fengsling frem til rettsaken starter 23. april 2018. Fengslingsbegjæringen var først og fremst begrunnet i fare for gjentakelse, mens forsvareren nedla påstand om at siktede skulle løslates eller at fengslingstiden ikke kunne settes lenger enn til 20. februar 2018.

Skjellig grunn til mistanke

Retten skriver at den finner at siktede med skjellig grunn fortsatt kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder som beskrevet i siktelsen.

Hva gjelder det objektive vilkår for straff har retten lagt vekt på siktedes egen erkjennelse. Retten finner at erkjennelsen stemmer godt overens med alle de øvrige bevis i saken.

Hva gjelder det subjektive vilkår for straff, altså tilregnelighet, så viser retten til at de rettspsykiatriske sakkyndige har frist til den 20. februar 2018 med å avgi sin erklæring.

En eventuell tvil knyttet til siktedes tilregnelighet på gjerningstidspunktet utelukker uansett ikke en varetektsfengsling nå, da det uansett er sannsynlig at det vil bli reist sak om dom på tvungent psykisk helsevern på grunn av handlingens karakter, skriver retten i sine vurderinger.

- Er blitt manipulert

Spørsmålet er om det har skjedd endringer hos siktede eller i saken siden forrige gang spørsmålet ble vurdert av retten og oppdalsmannen Siktede fortalte i retten at samtalene med de rettsoppnevnte psykiaterne har lært ham mye om seg selv og han forstår nå at han var tankeforstyrret da han begikk handlingen han er siktet for, noe han ikke lenger er.

Siktede fortalte at han ikke lenger isolerer seg på cella og at han er ute hver dag. Siden det forrige fengslingsmøte er ytterligere en person, en kvinne, avhørt av politiet. Oppdalsmannen fortalte i i rettsmøtet at han forstår at han har blitt manipulert og bedratt av henne.

Ikke god nok innsikt

Retten bemerker at det er positivt hvis siktede nå har det bedre med seg selv psykisk, men retten var likevel ikke sikker på om den siktede selv har god nok innsikt i sin egen helsesituasjon, og mente at det på det nåværende tidspunkt fortsatt foreligger kvalifisert gjentakelsesfare, selv om siktede ikke tidligere er dømt for vold.

Påtalemyndigheten ba om fengsling fram til rettsaken starter 23. april, men det fant ikke retten grunnlag for ved dette rettsmøtet. I stedet bestemte retten at tiltalte skulle forbi fengslet fram til 21. februar, til de rettspsykiatriske sakkyndige har lagt fram sin vurdering av tiltalte. Da vil det igjen bli aktuelt å vurdere eventuell videre fengsling vurdert på de sakkyndiges konklusjon.

Den tiltalte godtok videre fengsling på stedet.