Fersk statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at brannvesenet rykket ut til 159 komfyrbranner i Trøndelag i 2017. Det er 25 flere enn i fjor. En komfyrvakt kan redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk. Brannvesenet rykket i fjor ut til 3 344 boligbranner i Norge, hele 1 516 av disse var branner eller branntilløp på komfyren.

–Komfyren er hjemmets klart største brannkilde. Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Da er det veldig fint å ha en komfyrvakt som hindrer at farlige situasjoner oppstår. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt sier leder i Trøndelag brann- og redningstjeneste distrikt sør, Steingrim Falksete.

Krav om komfyrvakt

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

–Selve installasjonen er enkel og består av en varsler og en mottaker som kutter strømmen. De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, fortsetter Falksete.

En tryggere hverdag

Noe Borghild Smeplass på Berkåk kan bekrefte. Hun opplevde selv for flere år siden at det ble i overkant varmt bak komfyren. Den gang gikk det bra, og etter at Falksete tjuvstartet den nasjonale komfyrvaktkampanjen og dukket opp og installerte komfyrvakt i leiligheten hennes, er 79-åringen enda litt mer bekvem med å bo alene.

–Nå blir det tryggere å gå til sengs, sier hun fornøyd.

Komfyrvaktkampanjen er for å få økt oppmerksomhet rundt de altfor mange komfyrbrannene. Under kampanjen vil over 200 brannvesen, feiervesen og det lokale eltilsyn ha lokale aktiviteter over hele landet.

Som del av kampanjen vil det bli installert en komfyrvakt hos noen som har behov for det i de kommunene som deltar. Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere.

Kutter strømmen

Sensoren overvåker kokeplatene, og hvis sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

–Hold oppsikt under matlaging, skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen, rengjør ventilator jevnlig og pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen. Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier brannmester Trine Bakke i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Komfyrvaktkampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing frem til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper.