Marit Stensheim Forberg og Helge Ole Forberg tapte i retten og må betale Marion Eiendoms saksomkostninger.

Forberg kjøpte leilighet i sameiet Trekanten i Inge Krokanns veg 14 i Oppdal kommune, og fikk overført hjemmelen til leiligheten 15. oktober 2009.

Etter å ha kjøpt nabotomten fra I. Nyvold AS, oppførte Marion Eiendom AS sameiet Nyvold Park i Russervegen 17. Bygget med utearealer stod ferdig sommeren 2014.

Nyvold Park-bygningen ligger nærmere enn fire meter fra tomtegrensen. Det gjør også Trekanten-bygningen. Fra kanten på Forberg sin veranda til nærmeste punkt på Nyvold Park-bygningen er det ca. 2,2 meter.

Flere rettstvister

Oppføringen av Nyvold Park har resultert i flere rettstvister. Etter at Sør-Trøndelag tingrett avsa dom 9. november 2016, inngikk sameiet Trekant og sameiet Nyvold Park forlik som kort fortalt gikk ut på at ulovlige tiltak ble stående mot at Nyvold Park betalte 400.000 kroner med tillegg av renter til Trekanten.

Etter forliket har Sør-Trøndelag tingrett behandlet krav fra Nyvold Park om å få dekket det økonomiske tapet sameiet ble påført som følge av ulovlig bygging fra utbyggeren Marion Eiendom AS. Tingretten avsa dom 16. november 2017 hvor Marion Eiendom AS ble dømt til å dekke Nyvold Park sitt tap med tillegg av renter samt sakskostnader. Dommen er rettskraftig.

Forberg har i løpet av prosessen inngått forlik med Oppdal kommune på 50 000 kroner. De har krevd det de mener er det resterende tapet, 100.000 kroner, dekket av Marion Eiendom AS. Forberg klaget saken inn for Oppdal forliksråd, som 4. november 2016 innstilte saken i medhold av tvisteloven § 6-11 første ledd.

Forberg tok deretter ut stevning for SørTrøndelag tingrett 3. november 2017. Marion Eiendom AS har inngitt tilsvar, og begge parter har inngitt flere prosesskriv.

Ville nyte privatlivets fred

Rettet festet ikke tillit til takstmannen som Forberg hadde benyttet og som mente at verdien på boligen var forringet med 150.000 kroner på grunn av husene var bygd så tett.

Retten mente også at med dem fortettingspolitikken som i dag føres på Oppdal, kunne Forberg ikke forvente seg eller ha krav på at de skulle få beholde denne utsikten. Retten kan heller ikke se at innsiktsproblematikken ville stilt seg vesentlig annerledes med en forskyvning av nabobygget som beskrevet ovenfor. En slik forskyvning ville heller ikke medført at Forberg kunne hatt gardinene åpne på soverommet og likevel nytt «privatlivets fred», slik som Ole Forberg forklarte i retten.

Ei heller kunne retten se at lysforholdene for og inne i Forbergs leilighet ville vært endret i vesentlig grad dersom Nyvold Park-bygningen var oppført slik Forberg hevder at den skulle vært. Forberg forklarte at lysforholdene inne i leiligheten først og fremst var hemmet av at de nå måtte ha gardinene igjen som følge av at de ønsket å unngå innsyn fra den nye bygningen.

Slik Forberg forklarte seg, kan retten vanskelig se at de ville unnlatt å ha igjen gardinene om nabobygningen var forflyttet ca. 1,8 meter lenger bort. Det er den avstanden som må til for at husene skulle stå i "lovlig" avstand fra hverandre på fire meter.

Må betale saksomkostninger

Når det gjelder lysforholdene utendørs, viser retten til takstmannens forklaring om at oppføringen av nabobygget der i begrenset grad har hatt innvirkning på grunn av mange høye fjellformasjoner i området og at Forberg uansett vil ha kveldssolen på terrassen, selv om morgensolen kanskje ble noe påvirket.

Retten kommer i sine vurderinger fram til at saksøkerne ikke kan sannsynliggjøre sitt økonomiske tap, og Marion Eiendom ble derfor frifunnet etter rettsforhandlingene som fant sted i tingretten 8. februar.

I stedet for å få en erstatning på inntil 100.000 kroner ble Forberg i stedet idømt saksomkostninger på 27.198 kroner. Det er ikke kjent om dommen ankes.