- Vi har fokusert på det å se framover og ikke dvele ved det som har gjort at det ikke har blitt noen løsning før nå, forteller daglig leder ved Oppdal legesenter Rolf Kristian Mathisen til Opdalingen.

Det har vært et langt lerret å bleke før man har kommet dit man er i dag, men Mathisen vil ikke bruke tiden på gammel historie.

- Du må huske på at de fleste av legene som er her nå ikke har vært med i tidligere prosesser, opplyser Mathisen, som også er tillitsvalgt for de almenpraktiserende legene i Oppdal.

Forvirra pasienter

- Oppdal distriktsmedisinske senter (ODS) kommer først og fremst til å bli en stor forbedring for kommunens innbyggere som får ett sted å forholde seg til når det gjelder å komme seg til legen eller legevakten, mener Mathisen.

Vi har legevakt annenhver uke og det kan være forvirrende for både bygdefolk og turister, forteller Mathisen.

- Nå er det ingen kommer til å oppsøke feil sted når man skal til legevakten og har det travelt.

- Vil også det faglige miljøet bli bedre, kan man forvente større kompetanse ved ODS?

Vel, vi får vel håpe at kompetansen allerede er på plass, selv om det er to legesenter som er lokalisert på to forskjellige steder. Men, et større miljø vil også gi større trygghet og det blir jo flere å snakke og diskutere med, sier Mathisen.

Legenes sikkerhet

Trygghet er også et tema når det gjelder leges ansvar når de går legevakt. Oppdal legesenter ligger for eksempel et godt stykke utenfor sentrum, og når legene blir utkalt på legevakt er de alene på et stort og ikke alt for opplyst industriområde. De vet ikke hva som venter dem, og med en legevakt plassert midt i sentrum, like ved ambulansene, vil dette påvirke sikkerheten på en positiv måte.

- Vi har hatt kvinnelige leger som har vært skeptiske til å stille på vakt midt på natta her utenfor sentrum, forteller Mathisen.

De forskjellige spesialisttilbudene vil også flytte med til det nye helsehuset, eller helsetunet om man vil.

- I dag kommer en gynekolog, en kirurg og en ortoped med jevne mellomrom til Oppdal legesenter, samt at det allerede finnes en øyelege og øre, nese, hals-spesialist i huset til Oppdal Vekst. Ved at alle disse nå blir samlet i et område gjør sjansen for at fylket opprettholder stillingsbrøkene og eventuelt tilfører andre spesialister, håper Mathisen.

Bedre sammen hver for seg

I dag jobber det fire leger ved både Aune legesenter og Oppdal legesenter, en av legestillingene deles mellom to leger. I følge Mathisen har det aldri vært et tema å slå sammen de to legesentrene til ett nå når de flytter sammen. Årsaken skal være praktiske og økonomiske hensyn, to mindre enheter kan drives økonomisk slik de gjøres i dag, dersom det blir større må det inn andre ressurser som fordyrer driften.

Hver av de to legesentrene får hver sin etasje i det nye helsehuset, men begge vil benytte lokalene til den nye legevakten, samt at begge sentrene vil benytte de samme møterommene og pauserommet.

Det er også veldig bra at vi kommer så tett på ambulansetjenesten. Det betyr kort vei dersom noe skulle oppstå, og når ambulansefolka er på vakt er de alltid i nærheten, noe som gir enda større trygghet både for legen som er på vakt og pasientene.

Godt samarbeid

Mathisen understreker at det har vært et godt samarbeidsklima mellom kommunen, Vekst Oppdal og legene under hele prosessen som kom i gang igjen etter at ordføreren personlig tok kontakt og inviterte til et møte forteller han.