– Velkommen, sier Per Øivind Sundell, etterfulgt av et fast håndtrykk.

Rennebus nye rådmann tar imot lokalavisa på kontoret i rådhuset på Berkåk. Sundell kommer fra rådmannsstillingen i Berlevåg kommune i Finnmark, en kommune som er større enn Rennebu i areal, men med vesentlig færre innbyggere.

–Selv om den i likhet med Rennebu er stor i utstrekning og har relativt få innbyggere, er Berlevåg vidt forskjellig i forhold til Rennebu kommune, sier han.

Hvem er så Per Øivind Sundell?

–Jeg er fra Sarpsborg, er gift og har seks barn. To av dem bor fortsatt hjemme, og kommer flyttende til Rennebu sammen med sin mor så snart skolen er ferdig. Ellers er jeg økonom og er glad i å røre på meg, sier han.

Det siste er nesten som et understatement å regne, for han legger til at han har passert gjennom Rennebu flere ganger tidligere. På sykkelsetet.

–Jeg har deltatt i styrkeprøven Trondheim-Oslo, og har nok syklet gjennom Rennebu oftere enn jeg har kjørt bil, sier sprekingen.

God kjemi med en gang

Han innrømmer nesten motvillig at han også har løpt maraton flere ganger og deltatt i Birken mer enn en gang, for å si det sånn. Men det var visstnok før.

Mottagelsen i Rennebu har vært helt enestående, og han føler seg virkelig velkommen på sin nye arbeidsplass, en jobb som altså begynte for fire dager siden.

–Kjemien var der med en gang, og jeg er blitt mottatt på en kjempeflott måte. Nå har jeg så langt ikke rukket stort annet enn å hilse på ansatte på kommunehuset og lokalpolitikerne, sier han.

Tirsdag var det møte i Formannskapet. Ellers har han rukket å delta i personalmøte i helsesenteret og besøkt skolen på den korte tiden han har vært Rennebus øverste administrative leder.

–Formannskapet var vet ryddig og saklig møte med en god møteledelse. Jeg opplevde en åpen politisk diskusjon, noe som er bra for meg som ny på huset, sier han om førsteinntrykket han sitter igjen med i møte med det politiske livet i kommunen.

Store utfordringer

Sundell har en formidabel jobb foran seg i en kommune med store økonomiske utfordringer. Han er som sagt utdannet økonom, og skrider til verket med en passende dose optimisme og med den nødvendige faglige tyngden i bunn.

–Gjennomgangen av tjenestetilbudet starter nå, og det mest prekære i kommunen er økonomien, det er det ikke noe å legge skjul på. Inntektssiden er redusert, samtidig som utgiftene øker. Det er lite å gå på, men noen ganger kan det faktisk være riktig å bruke mye penger også. Å skaffe rom for valgfrihet er viktig og verden er slett ikke svart/hvitt, heller ikke her, sier han.

Innbyggertallet i Rennebu går litt feil vei, noe som merkes på økonomien.

–Vi har mange unge og eldre, men for få i midtsjiktet. Men det har vært god økonomistyring her i Rennebu, så vi har hatt en god fortid, og jeg tror også på en god fremtid, sier han og vektlegger det solide arbeidet administrasjonen med assisterende rådmann Lill Hemmingsen Bøe og økonomirådgiver Karl Petter Gustavsson i spissen utfører.

– Det er bare å se mulighetene

Rådmannen er i det hele tatt opptatt av å få frem det positive i kommunen, og snakker varmt om både kulturlivet i bygda, idrettslivet og den flotte naturen. Han har gjort sin research.

–Vi har alle muligheter, og dette har jeg virkelig tro på.Vi må se på mulighetene, for de er der. Det er bare å finne de, sier han og roser optimismen og pågangsmotet i bygda.

Familien Sundell har kjøpt hus på Berkåk, og foreløpig bor han i pappesker. Men etter hvert kommer han seg nok i orden, og med frue og barn på plass ut på vårparten, faller mye på plass. Vi får sikkert se han på tribunen når fotballsesongen sparkes i gang, for fotballinteressen er det i hvert fall ingen ting å si på. Selv om det selvsagt kan stilles spørsmål med valg av favorittlag.

Fotball

Sundell er som sagt fra Sarpsborg, og paradoksalt nok tar byens stolthet imot Rosenborg i søndagens sesongpremiere. Å konvertere til trøndernes fotballstolthet er uansett helt uaktuelt. Det får da være måte på.

–Jeg får heller forsøke å omvende noen den andre veien, smiler han tappert, og tar en slurk av kaffekoppen som av alle ting er preget av et helt annet lags emblem.

–West Ham, sier han og blir nesten drømmende i blikket når han tenker på favorittlaget fra Øst-London.

–Jeg har vært supporter siden jeg kunne krabbe, uten at det kan forklares. Det ble bare sånn. Sier rådmann i Rennebu, Per Øivind Sundell.