«Ja, vi elsker dette vannet». Rent vann og god hygiene til flyktninger er stikkordene når menighetene i Rennebu og Oppdal samler inn penger til Kirkens Nødhjelp sin Fasteaksjon, neste uke.

Lokalt engasjement

Menighetene i Nidaros er godt i gang med forberedelsene til årets fasteaksjon. I disse dager reiser fasteaksjonskoordinator Gunnhild Gravaas rundt i menighetene for å fortelle om årets aksjon.

Også i år skal menighetene i Rennebu og Oppdal gjøre en innsats for Kirkens Nødhjelps arbeid. Marita Lund Moen skal konfirmeres i Berkåk kirke 3. juni. Kaisa Holm skal konfirmeres i Rennebu kirke 27. mai. De er to av konfirmantene i Nidaros som bruker fastetiden til å til å hjelpe medmennesker.

Konfirmantene Marita Lund Moen og Kaisa Holm mener det er viktig å bidra.

- Pengene går til de som ikke har vann. Det er ikke rettferdig slik det er nå, for vann er viktig for å overleve. sier Marita og Kaisa.

Når de to konfirmantene blir spurt hvor mye folk må gi for at det nytter svarer de:

- Om de gir 10 eller 1000 kronse, så bidrar man, sier Marita.

- Alle bidrag teller, sier Kaisa.

Det koster 200 kroner å gi et menneske varig tilgang på rent vann.

- Det er en lav investering for en langsiktig handling, sier Gravaas.

– Den blå planet

Etter påske er det spådd at millionbyen Cape Town vil gå tom for vann. I gjennom fasteaksjonen er menighetene i Nidaros med på å gi mennesker varig tilgang på rent vann.

Jorden kalles «den blå planet». Tre fjerdedeler av jordens overflate består av vann. Alikevel er det vannmangel i verden. Dette skyldes at 97,5 prosent av vannet er saltvann. Kun 2,5 prosent er ferskvann. 70 prosent av ferskvannet er nedfrosset. Kun 0,83 prosent av jordas ferskvann er tilgjengelig.

– Ferskvann er en knapphetsressurs i store deler av verden. Hvis man ikke behandler vannet bra, blir alt veldig vanskelig. Alt er jo avhengig av vann – jordbruk, industri og alt for at samfunnet skal gå rundt, sier Anne-Marie Helland, leder i Kirkens Nødhjelp.

– Fasteaksjonen er viktig når det haster å hjelpe

Kirkens Nødhjelp leverer vann, toaletter, hygieneartikler og tømmer søppel i flyktningleirer. Det er arbeid som organisasjonen kan gjøre på grunn av støtten fra norske givere.

– Pengene vi får inn gjennom Fasteaksjonen gir oss en økonomisk muskel som gjør det mulig for oss å reagere raskt når en krise oppstår, slik vi gjorde i Angola da flyktninger kom over grensen fra Kongo. Da kunne vi komme fort i gang med midlene fra våre norske givere, mens vi ventet på mer støtte fra andre givere, slik som FN. Støtten fra det norske folk gjør at vi kan handle raskt og redde flere liv, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland.