Mandag ble det avholdt temamøte om gjerdeplikt og beiterett i regi av Rennebu Bonde- og Småbrukarlag, Rennebu Bondelag og Rennebu Sau og Geit. Her ble bønder, grunneiere, de politiske partiene og andre som har nytte av, og utfordringer med beitebruk, invitert.

At 40 interesserte møtte opp, viser at temaet er høyaktuelt og av stor interesse i næringen.

Settes på dagsorden

Bønder i Rennebu er helt avhengig av beiteressursene, og gjennom medlemsorganisasjonene har de et uttalt mål om å forbedre gjerdekulturen i grendene og løse eventuelle utfordringer før de blir til konflikter.

- Det har vært mye fokus på rovdyrpolitikk, men gjerde og beiting er et tema som nå blir satt mer på dagsorden, sier leder i Ilfjellet beitelag, Magnar Skjerve.

Fokus blir i stor grad satt på dårlige gjerder, og hvem som har ansvaret for disse.

- Beitelagene vil foreta en registrering om hvem som har gjerdeplikt og hvor det er gjerder. Kommunen er en medspiller for oss i denne saken, sier Skjerve.

- Prosjektet går ut på en kartlegging av områder der det er problemer, og denne registreringen er det hvert enkelt beitelag som kartlegger, understreker Sveinung Eithun i Rennebu Sau og Geit.

Vil hindre konflikter

Intensjonen er også å løse opp i eventuelle konflikter og ikke minst hindre fremtidige. Landbruket i Rennebu har en del rammebetingelser å forholde seg til, blant annet i forhold til landbruksoppgjøret. Disse er det naturlig nok lite å gjøre noe med lokalt.

- Men hvis du har en nabo som ikke har orden på inngjerdingen, er det faktisk med på å forverre rammebetingelsene våre, sier Eithun.

Poenget er ifølge Eithun å få til et løft slik at det blir høyere standard på gjerdene i kommunen.

- Det er mange ordentlige gjerder også i dag, og det må presiseres at de aller fleste har gjerdene sine i orden, sier han.

Samspill med kommunen

Eithun roser også landbrukskontoret i kommunen, og sier at de jobber veldig bra.

- Det er viktig at beitenæringens interesser blir samkjørt med reguleringsplanene i forhold til blant annet hytteutbyggingen i kommunen, sier han.

Jo Gjestvang fra Advokatfirmaet Strand & co. ANS, ga tilhørerne relevante eksempler på konflikter som er behandlet i rettssystemet, og hadde også en oppklaring av lovverket under møtet i forsamlingshuset Fredheim på Grindal.