- Dette er et arrangement vi har hatt tradisjon for i mange år. Informasjonsmøtet for nye bønder er et tiltak det står i landbruksplanen vår at vi skal ha årlig, sier Jenny Kristin Heggvold ved landbrukskontoret i Oppdal.

Tidligere arrangerte Oppdal landbrukskontor møtet alene, før det i fjor ble inngått et samarbeid med landbrukskontoret i Rennebu.

- Vi har ikke mange nye bønder hvert år og fant etter hvert ut at det var plass til flere. Alle som nylig har tatt over eller skal ta over et gardsbruk i nær framtid, samt de som synes temaet er interessant, er velkomne, sier Heggvold.

Formålet med møtet er å gi de nye bøndene muligheten til å bli kjent med de som jobber innen forvaltning, rådgivning og andre organisasjoner som mattilsynet og nettverket «Bonde så klart».

- Vi ønsker å bli kjent med bøndene og samtidig gjøre dem oppmerksomme på de tilskuddsordningene de bør kjenne til som bønder.

- Vi håper møtet vil senke terskelen deres for å kontakte oss igjen i framtida, skulle det oppstå noe bøndene lurer på. Nye bønder har mye å sette seg inn i og forholde seg til.

I tillegg til informasjon fra flere foreninger og organisasjoner, deles det ut et informasjonshefte som heter «Ny bonde» til alle som deltar.

- Det blir mye informasjon på en kveld, så det kan være greit å få noe skriftlig å forholde seg til.

En av organisasjonene som deltar på møtet, er mattilsynet.

- Mattilsynet skal informere bøndene om mattilsynets rolle, reglene bøndene må forholde seg til og litt om kontrollvirksomheten de bedriver i forhold til husdyrproduksjon. Mange synes kanskje at mattilsynet er litt skummelt. Det er ønskelig for dem også, at bøndene blir bedre kjent med dem og arbeidsoppgavene deres.

Påmeldingsfristen går egentlig ut tirsdag 10. april, hovedsakelig så arrangørene skal vite hvor mye mat som trengs, men Heggvold utelukker ikke at folk kan melde seg på også de nærmeste dagene.

Hun har ikke oversikt over hvor mange som er påmeldt i skrivende stund.

- Folk bør melde seg på så raskt som mulig, hvis de ønsker å være med. Vi har fortsatt plass til flere.

Bønder som ønsker å melde seg på, må ta kontakt med enten Heggvold eller Evy-Ann Ulfsnes ved landbrukskontoret i Rennebu.

Heggvold forteller at tilbakemeldingene fra deltakerne før om åra har vært positive.

- Folk synes det er oppklarende å være med på disse møtene. Da får de oversikt over hva som finnes, hvem de kan kontakte om de lurer på noe og sånne ting. Deltakerne får også møtt andre i samme situasjon, som de kan dele erfaringer med.  Det er absolutt anbefalt.