Oppdal senterparti ved kommunestyrerepresentant Kari Toftaker fremmer på neste kommunestyremøte følgende interpellasjon om ambulanseberedskapen sommeren 2018:

I forrige kommunestyremøte fikk vi - etter spørsmål fra kandidaten Ingvill Dalseg - god informasjon fra rådgiver for helse og omsorg, Frøydis Lindstrøm, om at St. Olavs har vedtatt å ta bort dagsambulansen i seks uker med begrunnelse i ferieavvikling og behov for innsparing.

Vedtaket har ført til sterke reaksjoner både fra kommunen og ambulansetjenesten. Ambulansesjåfør Rune Træthaug har i leserinnlegg i Opp belyst hvilke konsekvenser dette vil medføre både for ambulansepersonell og for mennesker som blir utsatt for skade.

I tillegg har stortingsrepresentant Heidi Greni i Senterpartiet stilt spørsmål til helseministeren om vedtaket fra St. Olavs er forsvarlig ut fra kravet til responstid. Kjempebra at så mange forstår viktigheten av å ha fullt beredskap!

Jeg siterer sentrale bemerkninger som Frøydis leste opp i forrige kommunestyremøte: «Når det gjelder trafikk, er sommermånedene betydelig større belastet enn øvrige deler av året.

Juli 2017 var det registrert tre trafikkulykker for Oppdals vedkommende. ÅDT (ÅrsDøgnTrafikk) for E6 Oppdal sentrum er 7980 kjøretøy, i juli 2013 passerte 10334 biler i døgnet. Det er en markant økning i trafikkbildet og risiko for ulykker øker tilsvarende, samt at alvorlighetsgraden av skadde vil kunne øke sommerstid, da det i større grad er en høyere gjennomsnittshastighet».

Trafikkulykke bil kategoriseres i tillegg som meget sannsynlig i kommunens ROS – analyse.

I tillegg informerte Frøydis oss om at vi kan anslå en ekstra befolkningsvekst på 10 – 15 000 i sommersesongen.

Vedtaket som St. Olavs har gjort om å halvere ambulansetjenesten er alvorlig! Å halvere ambulansetjenesten i perioden da vi har størst antall mennesker i bygda samt størst gjennomkjøringstrafikk på E6 og RV70 kan bety stor fare for liv og helse for enkeltmennesker.

Nå er det vår tur til å si ifra; vi som er kommunepolitikere må nå gi tydelig beskjed om at vi må ha like høyt beredskap som vi har hatt tidligere i kommunen vår!

Forslag til vedtak:

Kommunestyret ber rådmannen iverksette tiltak med mål om å sørge for at Oppdal Kommune har full beredskap med 2 ambulanser også i de seks ukene som St. Olavs ønsker å halvere ambulansetjenesten med bakgrunn i Akuttmedisinforskriften § 10.

De regionale helseforetakenes ansvar for ambulansetjenester omfatter:

a) å bringe kompetent personell og akuttmedisinsk utstyr raskt frem til alvorlig syke eller skadde pasienter

b) å utføre nødvendige undersøkelser, prioriteringer, behandling og overvåking, enten alene eller sammen med andre deler av tjenesten

c) å bringe syke eller skadde pasienter med behov for overvåking og/eller behandling til forsvarlig behandlingssted og mellom behandlingssteder

d) å ha beredskap for å kunne dekke behovet for ambulansetjenester ved større ulykker og kriser innenfor egen helseregion og på tvers av regions- og landegrensene

e) å ha beredskap for nødvendig følgetjeneste for gravide til fødestedet og

f) å delta i enkle søk og redningsoperasjoner.

Nå er det opp til kommunestyret hvorvidt man går med på interpellasjonen fra Senterpartiet og stemmer over forslaget til vedtak.