- Jeg er bekymret for ambulanseberedskapen i Oppdal til sommeren, forteller stortingsrepresentant Heidi Greni til Opdalingen.

- Dette er jo noe flere kommuner sliter med i fylket, forteller Greni, som påstår at dårlig ambulansedekning i én kommune blir som en dominoeffekt rundt om i fylket når ambulansene må dekke opp for hverandre.

Bekymret fagfolk

- I Oppdal har jo kommunehelsetjenesten vært spesielt klar på at de ser på dette som en utfordring at dagambulansen blir tatt ut av drift seks uker i sommer. Jeg vet også at ambulansepersonalet har sendt bekymringsmelding til St. Olavs hospital om situasjonen, og dermed er det også en konkret sak som det er lett for meg å adressere, forteller Greni.

- Tror helsemyndighetene vi blir mindre syke her på Oppdal fordi det er sommer og vi får litt sol?

- Nei, si det - egentlig skulle det jo vært tvert om - det er jo flere i Oppdal på sommeren enn ellers i året, så skulle man ta ut ambulansen noen uker så burde det jo være en tid på året der det er lavsesong for hytteturistene, mener Greni.

I tillegg har dere veier med mye trafikk, både Rv70, E6 og Rv3; og det er jo ekstra trafikk på disse veiene i ferietida. Vi vet jo at det kan skje ulykker gjennom hele sommeren, så det å ta ut ambulansen kan ikke være den riktige måten å spare penger på, mener Greni.

Svar i løpet av en uke

Stortingsreprsentanten har sendt inn et skriftlig spørsmål til helseministeren som nå har syv dager på å svare. Spørsmålet fra Greni lyder som følger:

Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til helseministeren:

St.Olavs Hospital HF vil ta bort dagambulansen fra Oppdal i seks uker med begrunnelse ferieavvikling og behov for innsparinger.   Helsetjenesten i Oppdal og tillitsvalgt for ambulansetjenesten er negative til beslutningen fordi beredskapen vil bli svekket i den travleste feriemåneden med økt befolkningen i kommunen. Kommunelegen reises tvil om vedtaket er forsvarlig ut fra kravet til responstider i akuttmedisinforskriften. Mener statsråden vedtaket fra St.Olavs Hospital er forsvarlig ut fra kravet til responstid?

Begrunnelse:

St.Olavs Hospital HF har allerede redusert ambulansetettheten i Trøndelag, noe som medfører mye omdirigeringer av ambulanser.  Vedtaket om å ta bort dagambulansen fra Oppdal i seks uker har ført til sterke reaksjoner både fra kommunen og fra ambulansetjenesten.  Oppdal er en stor reiselivskommune med sterk befolkningsøkning på sommeren.

Greni kan forvente et svar fra statsråden i løpet av neste uke.