Villmarken 4H på Vollan står i helga som arrangør av det årlige Storkurset for 4H-klubber i Trøndelag. 100 deltakere fra 12 - 18 år er påmeldt, og de har litt av hvert å velge i av kurstilbud.

Ungdommen kunne blant annet velge  gøy med ball, kokkekurs foto, sirkus, kreativt hjørne, søtt og godt, hest, pistolskyting og paintball, spilldesign og programmering.

Lokale instruktører bidrar til kursingen, og i Allsalen i kulturhuset er det Tore Skjøtskift (20) som forsøker å lære bort noen av hemmelighetene som skal til for å bli en god akrobat og sjonglør.

Ida sandstad (11), Sigrid Falksete (10) og Maja Skrøvseth Øiamo (11) boltrer seg på gulvet, og til ære for fotografen demonstrerer de det som på fagspråket vistnok kalles "sukkerbiten".

Jentene har allerede balansen på stell, og har også lyst til å utvikle ferdighetene videre.

- Kanskje jeg blir sirkusartist en dag, undrer Ida.

- Jeg elsker akrobatikk, turn og sånt og har også lyst til å lære sjonglering, legger Maja til.

Tore Skjøtskift satser på en nokså utradisjonell yrkesvei, og har allerede rukket å gå tre år på sirkuslinja ved Fjordane Folkehøyskole i Nordfjordeid.

- Til neste år håper jeg å begynne på sirkusskole, sannsynligvis i Danmark. Jeg har så langt holdt mest på med sjonglering og enhjulssykkel, pluss en del luftakrobatikk, sier han og legger seg til å hvile i trapesen.

Det er nemlig lunsjtid, og som man reder, ligger man. Sengeleiet som Tore har valgt, er vel strengt tatt ikke å anbefale for hvermannsen, men unggutten fra Oppdal ser faktisk ut til å nyte tilværelsen, der han slumrer søtt oppunder taket i Allsalen.

- Jeg staser på å etter hvert  livnære meg med å farte rundt med sirkus og ulike underholdningsarrangement, sier han mens han sjonglerer og sykler på ett hjul. Samtidig.

Deltakerne på Storkurset samles om kvelden på Vollan skole, der de overnatter i klasserom.

Kursansvarlig fra Trøndelag 4H, Kari Fuglem, forteller om sosiale kursdager, der ungdommen er rundt omkring i bygda på dagtid, men der alle samles om ettermiddagen.

- Vi holder til på Vollan skole under helga med mat, miljøtorg og overnatting, sier hun.

Oppslutningen om 4H går litt i bølgedaler, slik det er med de fleste fritidstilbud. I Oppdal opplever de nå en oppsving, og nylig ble det ny oppstart av klubben på Driva. I dag er det derfor tre klubber i Oppdal kommune, Lønset, Driva og Villmarken 4H på Vollan.