Forrige uke ble Fylkesmannen, KS og toppledelsen i Det frivillige skyttervesen (DFS), invitert til Rennebu for å bli bedre kjent med prosjektet Skyting for mestring. De likte det de fikk høre.

–Det er en energi i dette prosjektet som imponerer meg. At fokuset ligger på mestring, for vi ser at elever tas ut fra klasserommet for å "få dem bort", mens dette handler om det motsatte, sier direktør for oppvekst og velferdsavdelingen hos Fylkesmannen, Erik Stene.

Ungdommen i sentrum

Fylkesmannen liker også profesjonaliteten som ligger i prosjektet. Han er i tillegg fornøyd med her forsøkes det ikke å "overselge" budskapet.

–Jeg synes det er tillitvekkende at dere ikke prøver å overselge prosjektet, men er edruelige og sier at det sikkert virker for noen, men kanskje ikke for alle. Jeg blir glad for engasjementet lokalt og profesjonaliteten i det. Her henger forskning og frivilligheten i hop, der ungdommen står i sentrum. Dette er ikke i stedet for skole, men i tillegg, sier Stene.

Formålet er å gi elever med konsentrasjonsvansker et tilbud gjennom skyting å mestre skolehverdagen og hindre frafall i skolen. Målet er nå og nå ut enda bredere med informasjon om prosjektet, og ildsjelene ønsker derfor å involvere KS region Midt-Norge og Fylkesmannen.

–Vi er også glad for at presidenten i DFS og NTNU er med i dag, Det er veldig bra at de stiller opp for å motta informasjon. Vi ser jo gjennom forskningen at prosjektet har element i seg som kan dokumentere positiv virkning, og det er viktig å få ut denne infoen på en god måte. Det føler jeg at vi klarte i dag, for vi har fått mange gode tilbakemeldinger, sier rådgiver i Rennebu kommune, Trond Jære.

Audhild Løhre fra NTNU presenterte forskningsresultatene for forsamlingen i Knutstuggu på Berkåk. Dokumentasjonsfilmene om "Skytetrening for elever med konsentrasjonsvansker" som viser og informerer om hva satsingen går ut på, og hvordan noen av elevene og foreldrene opplever å delta, ble også vist under orienteringen.

Imponert

Rapporten viser at målene ved prosjektet og effektene er samsvarende. Her ser man økt konsentrasjon, bedre motivasjon, økt sosial kunnskap og mestring på mange vis fra elevene, noe tilbakemeldinger fra elever og foreldre bekrefter.

–Jeg er rett og slett imponert og har virkelig trua på dette. Prosjektet er godt gjennomarbeidet, og jeg mener det er fullt mulig å løfte dette videre. Vi har et nettverk i Trøndelag med oppvekstsjefer fra kommunene og fylkeskommunen, og det at jeg selv er her i dag, gjør at informasjonen spres videre, sier rådgiver i KS, Annikken Kjær Haraldsen.

Den pensjonerte trestjerners generalen i forsvaret, nå president i DFS; Bernt Brovold, dro før turen gikk ned til skytterbanen, der gjestene ved selvsyn fikk se hvor skoleelevene som deltar i skyting for mestring utfolder seg en gang i uka. Det ble da også forskeren, fylkesmannen, representanten fra KS og varaordfører Marit Bjerkås som la seg til rette på standplass, og gjorde opp seg imellom gjennom en rask skytekonkurranse i innendørsbanen til skytterlaget.

Treffsikker fylkesmann

Ingen ting var overlatt til tilfeldighetene under den knivskarpe konkurransen, for det var dobbel skytterprinsesse og primus motor for prosjekt Skyting for mestring, Mona Isene, som skrudde siktene på innskytingen, før hun kommanderte fem skudd, ild!

Her holdt representanten for fylkesmannen nervene best i sjakk og slo det lokale håpet med fattige to poeng. Det må legges til at det var generelt imponerende skyteferdigheter som ble vist, vi registrerte til og med flere treff enn bomskudd, for å si det sånn.

Det er Rennebu kommune og Rennebu skytterlag i samarbeid med Det frivillige skyttervesen og NTNU som har stått for gjennomføringen av forskningsprosjektet. Gjensidigestiftelsen har finansiert den største delen, mens Det frivillige skyttervesen har bidratt både økonomisk og med faglig støtte. Gjensidige Oppdal–Rennebu og Kvikne–Rennebu kraftlag har også bidratt med finansiering av filmene.