Kun 4 av 10 tørr å gi førstehjelp i de vanligste kritiske situasjonene hvor førstehjelp kan redde liv. Over halvparten (56 prosent) av de som har tatt førstehjelpskurs, har ikke tatt kurs på 3 år eller mer. Det er alt for dårlig, sier Ove Einar Drugudal, som er leder i Rennebu Røde Kors og førstehjelpsansvarlig i Sør-Trøndelag Røde Kors.

– Førstehjelp er noe absolutt alle kan og bør lære seg. Som privatperson er sannsynligheten stor for at du en gang treffer på noen som trenger hjelp. Da kan et førstehjelpskurs friskt i minne være forskjellen på liv og død, forteller Drugudal.

Flere må på kurs

Sammen med Røde Kors i hele distriktet, arrangerer Rennebu Røde Kors derfor gratis førstehjelpsundervisning for å spre den livsviktige kunnskapen ut til publikum.

Kurset finner sted ved Røde Kors-huset på Gamle Kongevei lørdag 28. april. Drugudal oppfordrer folk til å ta med seg en venn og melde seg på. Påmeldingsinformasjon finner man på Røde Kors Sør-Trøndelag sine hjemmesider.

– Et slikt kurs kan bety forskjellen på liv og død. I Rennebu skal vi i første omgang avholde ett gratis førstehjelpskurs for alle som ønsker å være med. Blir det stor etterspørsel, må vi se om vi ikke kan få avholdt flere.

Drugudal minner om at man som Røde Kors-frivillig får kurs i førstehjelp og psykososial førstehjelp som del av den kostnadsfrie opplæringspakken.

Alle kan gjøre noe

Drugudal forteller at det var etter flere trafikkulykker rett utenfor stueveggen hans, som gjorde at han ønsket å lære mer om hvordan han kunne bidra til å hjelpe i en livstruende situasjon.

- Det var ganske vanlig med trafikkulykker i nærområdet, der jeg bor på Berkåk. Derfor ble jeg interessert i å lære førstehjelp gjennom Røde Kors. I 1970 kom naboen min kom og spurte meg om jeg ikke ville være med i Røde Kors i forbindelse med en øvelse. Siden har jeg vært frivillig.

Siden den gang har han også holdt utallige førstehjelpskurs. I dag har han altså ansvaret for førstehjelpsundervisningen i hele distriktet. Nå håper han at flere rennbygg ønsker å lære seg førstehjelp, for å gjøre kommunen tryggere.

– Førstehjelp er ferskvare. Jo mer du øver, jo flinkere blir du. At så mange ikke tør å yte livreddende hjelp hvis de kommer opp i en akutt situasjon, er skremmende. Det er tydelig at flere må på kurs. Dersom flere tar førstehjelpskurs, blir flere tryggere på sine kunnskaper. Da redder vi flere liv, sier Drugudal.

5000 nordmenn får hjertestans hvert år. 3000 av disse skjer utenfor sykehuset. Enkle grep kan holde et menneske i live til ambulansen kommer.

Drugudal forteller at det verste man kan gjøre i en førstehjelpssituasjon, er å ikke gjøre noe som helst. Alle kan gjøre noe, og terskelen for å ville hjelpe burde være lav. Selv har han opplevd flere situasjoner hvor hans førstehjelpskunnskaper har blitt satt på prøve.

Du og jeg må bidra

Ambulanse og helsepersonell kan ikke være over alt til enhver tid. Selv i Trondheim er responstid på ambulansen over 16 minutter (90 prosent). Utenfor tettbebygde strøk er responstiden betraktelig lengre.

– Alle kan bidra til å redde liv. Om du ikke kan gi hjerte- og lungeredning, kan du varsle 1-1-3. Og selv om du ikke snakker norsk, er det likevel mulig å utøve livreddende førstehjelp, dersom du har tatt et tilpasset kurs. Du kan ikke gjøre noe feil, så lenge du gjør noe, forteller Drugudal.