7. klasse ved Rennebu barne- og ungdomsskole feiret med is fra lokalavisa etter å ha blitt nummer to i Vis med Avis. Opdalingen er blant avisene som deltar i prosjektet, og da skulle det bare mangle om vi ikke spanderer is på de flinke elevene.

De 32 elevene i klassen konkurrerte mot nesten tre tusen andre elever fra Trøndelag, og de er selvsagt godt fornøyd med resultatet.

- Jeg leser egentlig ikke aviser, men ble tvunget, sier Lena Marie Storslett Hansen, mens hun strever med å få løs tunga som har satt seg fast i saftisen.

En av hensiktene med tiltaket, er at barn og unge skal bli aktive og bevisste brukere av aviser. I så måte er målet oppnådd, i hvert fall gjelder det for noen andre i klassen.

- Konkurransen har gjort at jeg vil lese aviser og høre mer på radio, sier Ani-Lea Smalsundmo og får når sant skal sies, samtykkende nikk fra i hvert fall noen av sine medelever.

Organisasjonen Avis i Skolen ble startet i 1971. Avis i Skolen / Mediekompasset har som formål å bidra til at barn og unge skal bli aktive brukere og bevisste lesere av aviser på papir og digitalt, med fokus på å stimulere elevenes leseferdigheter, interessefor samfunnsspørsmål og medvirkning i demokratiske prosesser.

I Trøndelag har 11 aviser, 120 klasser med 2.948 elever fra 103 skoler deltatt i VIS MED AVIS i år. Konkurransen foregår over to runder pluss finale.

I hver innledende runde stilles det 20 spørsmål med utgangspunkt i tilsendte aviser ei bestemt uke. I finalen får elevene 30 spørsmål, hentet fra lokal- og regionsaviser, i tillegg til nasjonale og internasjonale nyheter fra siste uke.

Resultater fra VIS MED AVIS finale i Trøndelag Sør, skoleåret 2017/18, maks oppnåelig poengsum er 30:

7. kl.trinnet v/ Hovin skole 27,63 poeng

7. kl.trinnet v/ Rennebu barne- og ungdomsskole 25,60

7. kl.trinnet v/ Lensvik skole 24,44 7. kl.trinnet v/ Strand oppvekstsenter 23,88

7. kl.trinnet v/ Ila skole 23,50 7. kl.trinnet v/ Hårberg skole 21,99

5.-7. kl.trinnet v/ Kvikne skole 20,70

Oppgitt poengsum er gjennomsnittpoengsum for klassen.

Ansvarlig for prosjektet i Trøndelag, har også merket seg den sterke innsatsen fra Rennebu.

- Gratulerer med 2. plassen til Rennebu barne- og ungdomsskole. Håper elevene synes det var stas, og at de fortsetter å interessere seg for aviser og nyheter.

Har fått tilbakemlding fra flere lærere om at dette prosjektet er med på å skjerpe interessen, og som en kuriositet kan jeg nevne at Rennebu barne- og ungdomsskole har vært i VIS MED AVIS-finalen hele fem ganger tidligere; blant annet med 1. plass i skoleåret 2010/11.

Dette er kjempebra og det er ikke mange skoler som har finaledeltakelse så mange ganger som dere. Det er i alle fall tydelig at når Rennebu barne- og ungdomsskole går inn for noe, så er det fullt og helt, sier Steinar Husbyn fra Avis i skolen Trøndelag.