Oppdal kommune har ved vedtak i kommunestyret igangsatt planarbeid for å få regulert gang- og sykkelveg for riksveg-strekningen mellom Brudalen og Festa, med målsetting om å få den bygd raskest mulig. Statlig finansiering for bygging er ikke avklart.

Følgende igangsettingsvedtak i kommunestyret er gjort gjeldende for reguleringsplanarbeidet: «Kommunestyret ber i medhold av bestemmelsene i kapittel 12 i Plan- og bygningsloven, at bygningsrådet sørger for utarbeidelse og behandling av forslag til Reguleringsplan for gang- og sykkelveg langs riksveg 70 på strekningen Brudalen - Festa. Hensikten med reguleringsplanarbeidet er å sikre plangrunnlag for å komme i posisjon for statlig prioritering».

Statens vegvesen skriver i brev til fylkesmannen datert 06.04.2016:

«Statens vegvesen har hatt en omfattende dialog med Plankontoret/Oppdal kommune gjennom hele prosessen. Vi har deltatt i mange møter og mottatt mye skriftlig materiale. Vi har også bidratt med informasjon og mange råd i forhold til hva som er gode trafikksikre løsninger, samt hjelp til å utarbeide enkelte bestemmelser. Vi har diskutert spørsmål omkring utforming av bussholdeplasser, støyforhold/støyutredninger, avkjørsler, nærføring og grunnerverv, samtidig som at vi har besvart spørsmål vedrørende frister i forhold til budsjett.

Oppdal kommune skriver i sitt notat til Fylkesmannen at dialogen med Statens vegvesen skal forplikte ved en senere uttalelse til planen. Uavhengig av hvilke signaler som blir gitt på et tidlig tidspunkt i prosessen, skal Statens vegvesen når vi får inn en plan på høring, vurdere planen i forhold til trafikksikkerhet og fremkommelighet, opp imot hva som er praktisk mulig og nødvendig. Vurdering av innsendte planforslag ble gjort av en faggruppe bestående av flere fagdisipliner, som evaluerte planen i sin helhet. Dette er noe av bakgrunnen for flere av vilkårene som ble fremsatt i brevet den 16. mars 2016.

Når Oppdal kommune utfører planarbeid på et prosjekt vi etter hvert skal gjennomføre, er vi klare på at løsningene skal tilfredsstille våre kvalitetskrav.»

Rådmannen mener at det vil bli et omfattende og kostbart arbeid å revidere planen, og det ble derfor tatt initiativ til et møte mellom Oppdal kommune v/ordfører og Statens vegvesen ved avdelingsdirektør hos Vegavdeling Trøndelag i februar. Møtedeltakere fra kommune og vegvesen framgår av møtereferat.

Reguleringssaken ble gjennomgått og diskutert, og fra kommunens side ble det signalisert tydelig en intensjon om å få bygd gang- og sykkelvegen raskest mulig.

Statens vegvesens handlingsprogram til Nasjonal Transportplan ble vedtatt i februar 2018. For riksvegrute 6E; riksveg 70 Oppdal-Kristiansund med tilknytninger, er det avsatt midler for både utbedringstiltak og planlegging på riksveg 70 – både i Trøndelag og Møre og Romsdal. Investeringsmidlene er fordelt over perioden 2018-2023. Strekningen Brudalen-Festa ligger på denne ruta.

Statens vegvesen vil i inneværende år bestille en utredning som vurderer aktuelle utbedringstiltak langs hele ruta. Vegvesenet vil samtidig vurdere om det er aktuelt å bruke disse midlene til planlegging og bygging av gang- og sykkelvegen. Når utredningen foreligger, vil det være aktuelt å igangsette reguleringsarbeider for de tiltakene som krever planavklaringer før bygging.

Dette viser at det er hensiktsmessig å se kjøreveg og gang/sykkelveg på den aktuelle strekningen i en sammenheng. Det framstår nærmest uaktuelt å fullføre en reguleringsplanprosess for en gang- og sykkelveg langs en kjøreveg som sannsynligvis vil bli justert ved utbedring. Eventuelle omlegginger av vegen må avklares reguleringsmessig, noe som vil kreve samordnet reguleringsplanarbeid for samlet trafikk-/vegareal.

Dette sitatet er fra vegvesenets referat fra et møte 7. april i år:

Kommunen og lokalbefolkningen har gitt tydelige signaler om at de er opptatt av å raskest mulig få bygd gang- og sykkelvegen. Dersom kommunen selv velger å sluttføre planen, vil kommunen ha en «gryteklar plan» klar for gjennomføring. Det er imidlertid relativt stor sannsynlighet for at denne planen kan komme i konflikt med evt. utbedringstiltak på vegen. Planarbeidet for gang- og sykkelvegen har vist at det kan være behov for kurvaturutbedringer flere steder på strekningen. Dette vil få betydning for gang- og sykkelvegen, da denne på flere steder er planlagt med redusert avstand/nærføring til vegen i hht. vegnormalene. Beslag av sidearealer vil også kunne bli større enn planforslaget for Brudalen Festa viser. Vi kan derfor med stor sannsynlighet si at det kan bli behov for enten dispensasjon eller omregulering av gs-vegplanene. Dette vil medføre unødvendig ressursbruk med planendringer og slik sett også forsinke framdrifta. En rask utbygging av gang- og sykkelvegen vil igjen kunne hindre muligheten for utbedringstiltak langs vegen. Vi ønsker derfor ikke at kommunen forhaster seg mer enn nødvendig med utbygging av gang- og sykkelvegen. Vi anbefaler derfor at kommunen setter planarbeidet for gang- og sykkelveg i bero til utredningene for rute 6E er gjennomført.

Det er skissert følgende alternativer for videre prosess:

1. Oppdal kommune sluttfører reguleringsplanen snarest med egne ressurser, slik at kommunen har en vedtatt reguleringsplan.

2. Oppdal setter planarbeidet i bero og avventer videre planlegging til Statens vegvesen sine utredninger om utbedringstiltak er klare. Kommunen sluttfører reguleringsplan parallelt med SVVs eventuelle planlegging av utbedringstiltak.

3. Statens vegvesen overtar ansvaret for å gjennomføre regulering av gang- og sykkelvegen for Brudalen - Festa. Planene vil da inngå i en helhetlig planlegging med evt. utbedringstiltak på denne delen av Rv70.

Rådmannen slutter seg til anbefaling fra Statens vegvesen og rår til at kommunestyret stiller planarbeidet for gang- og sykkelveg på strekningen Brudalen – Festa i bero til utredningene for rute 6E – riksveg 70, er gjennomført. Rådmannen tilrår videre at Oppdal kommune overlater alt utarbeidet planmateriale vederlagsfritt til Statens vegvesen for benyttelse i en helhetlig planlegging med eventuelle utbedringstiltak på denne delen av riksveg 70.

Rådmannens tilrådning

Rådmannen skriver følgende i sin tilrådning:

«Kommunestyret viser til Statens vegvesens vilkår for egengodkjenning av reguleringsplan, og stiller kommunens reguleringsplanarbeid for gang- og sykkelveg langs riksveg 70 på strekningen Brudalen – Festa i bero. Dette bygger på anbefaling fra Statens vegvesen om at reguleringsplan for gang- og sykkelveg må sees i sammenheng med reguleringsplan for utbedringer av kjørevegen.

Kommunestyret imøteser oppstart av Statens vegvesens utredning av helhetlige arbeider på den aktuelle strekning på riksveg 70, og at utarbeidelse av reguleringsplanforslag for kjøreveg og gang- og sykkelveg utarbeides samlet av Statens vegvesen som utbygger i denne sammenheng. Det understrekes at målsettingen fortsatt må være å få etablert trygg gang- og sykkelveg raskest mulig.»