Offentlige etater, privat næringsliv, frivillige lag og organisasjoner, skoler, barnehager, landbruket og andre institusjoner med flere samarbeider om en felles ryddeaksjon, som arrangeres torsdag 3. mai.

Plastsøppel omtales nå som verdens raskest voksende miljøproblem.

- Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, sier rådgiver Brit Eide Fredriksen ved Oppdal videregående til Opdalingen.

Oppdal videregående skal være med på denne aksjonen. På OVS er det laget et forslag på hvordan de gjennomfører aksjonen knyttet til skolen.

- Både hjem og skole har et ansvar for å fremme gode holdninger, formidle kunnskap og ikke minst være gode rollemodeller for barn og unge i denne sammenhengen. Dette er en viktig del av den generelle læreplanen, samt at det inngår i en rekke fagplaner for opplæringen. Vi er en miljøfyrtårnskole og dette er et viktig tiltak i denne sammenhengen, sier Eide Fredriksen.

- Opplever en stor velvilje

På skolen har de hatt en aksjon på våren i flere år, hvor videregående sammen med de andre skolene i sentrum tar ansvar for å rydde skole- og idrettsanlegg.

- I forbindelse med aksjonen til NRK, er vi litt sent ute, men neste år satser vi på å få på plass organiseringer sammen med det kommunale, fylkeskommunale, næringsliv og frivillige, sier Eide Fredriksen.

Hun forteller at hun har glødet for dette i mange år og at hun opplever stor velvilje blant folk og bedrifter som ønsker å hjelpe til.

- Det føles bedre når man drar i flokk. En ting er den årlige ryddeaksjonen, men for å forebygge at det i det hele tatt skjer, så må det mer krevende og langsiktig arbeid til, sier hun.

Ønsker å fremme gode holdninger

Elevene på videregående skal i løpet av de neste ukene ut å plukke søppel. Da fordeler de rodene mellom seg og drar ut sammen med lærer og plukker og sorterer søppel.

- For elevene er dette viktig å ha på dagsordenen. Vi ønsker at dette skal fremme gode holdninger hos elevene og at det skal være et forebyggende arbeid, sier Eide Fredriksen.

For å rydde grøfter langs veikanten i dag, på riksveiene og europaveien, må du gjennom et kurs.

- Oppdal er en gjennomfartsåre og det er mye turister og besøkende som kommer til bygda. Det ligger en del søppel langs riksvei 70 og E6, så da må vi se etter om det er nok muligheter for å kvitte seg med søppelet, sier hun.

- Elevene synes det er givende å være med

Søppeldiskusjonen, og da særlig plast, har virkelig kommet på banen de siste årene.

- Det er kjempeviktig at det blir et fokus på det, og vi må handle lokalt. Alle må handle der man er, sier Eide Fredriksen.

- Hva tenker elevene om å være med på disse aksjonene?

- De synes det er veldig givende. Senest i dag var det en elev som spurte meg i timen om når de skulle få ut å plukke søppel. Jeg synes det er veldig fint at de spørr, sier hun.

Eide Fredriksen er ofte ute på tur og da er det ofte hun har med seg poser og plukker søppel på runden sin.

- En gang fant jeg en ølboks mens jeg var på tur, og da jeg løftet den, var den tung og luktet fælt. Det viste seg at det lå en død mus i boksen, som mest sannsynlig ikke hadde klart å komme seg ut igjen, sier hun.

Se stor bildeserie øverst av det som har blitt funnet av søppel rundtom i Oppdal.