Årets konfirmasjoner er rett rundt hjørnet og mange konfirmanter vil nok få flere gamle sedler i gave, som vil være ugyldig etter konfirmasjonen.

Christel Haarstad i Oppdalsbanken forteller til Opdalingen at deres kunder kan sette inn gamle sedler i innskuddsautomaten ut året.

– Årets konfirmanter og våre kunder trenger ikke å bekymre seg over at de ikke får brukt de gamle sedlene, sier Haarstad til Opdalingen.

De gamle 100- og 200-lappene tas ut av sirkulasjon 30. mai i år, og blir dermed ubrukelige som betalingsmiddel. Får du derimot ikke brukt eller byttet sedlene før dette, er Norges Bank pliktig til å ta imot sedlene ti år fram i tid.

Tall fra Norges Bank anslår at 10,7 millioner av de gamle 100-lappene og 9 millioner av de gamle 200-lappene fortsatt brukes.

– For øyeblikket er nærmere 70 prosent av de gamle 200-kronesedlene byttet ut, mens tilsvarende tall for 100-kronesedlene er i underkant av 50 prosent. Vi regner med at disse prosentene vil stige i tiden fram mot 31. mai, sier Leif Veggum, som er direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank.

Selv om de gamle sedlene fra 31. mai ikke kan benyttes som betalingsmiddel i butikker (noen butikker vil godta sedlene i en overgangsperiode), har man fortsatt god tid på å grave dem fram fra madrassen. I ytterligere ti år vil Norges Bank veksle inn gamle sedler.

Haarstad forteller at de har opplyst kundene gjennom forskjellige kanaler den siste tiden.

– Om du har en sparebøsse stående med gamle sedler i, kan det være lurt å tømme den nå, sier Haarstad.

Det er ikke kun 100- og 200-seddelen som byttes ut. De nye 50- og 500-lappene lanseres til høsten, og tusenlappen kommer i fjerde kvartal av 2019.

Konfirmantene ønsker seg kontanter

Antall minibankuttak hos Nokas tyder på at konfirmantene har kontanter høyt på ønskelista.

– Vi opplever økt etterspørsel etter kontanter nå i april og mai, sier direktør i Nokas Cash Handling Norge, Anisa Solvang.

Statistikk fra Nokas, som har mer enn 1200 egne minibanker i Norden, viser at det foretas rundt 20 prosent flere transaksjoner i Norge i konfirmasjonsukene enn i øvrige måneder. Totalt sett foretas det nærmere 1,5 millioner uttak fra Nokas sine egne minibanker i Norge i denne perioden. I tillegg kommer uttakene fra bankenes egne minibanker. I snitt ligger et minibank uttak på rundt 1500 kroner.

– Vi har all grunn til å tro at dette henger sammen med at konfirmantene synes kontanter er mer spennende å få i hånda enn elektroniske penger, sier Anisa Solvang.