- Jeg må si folk har vist et voldsomt engasjement og mange har yta stor innsats. Jeg ser det har vært stort fokus på forsøpling både på Facebook og i media i det siste. Det synes jeg er bra, sier Sundseth til Opdalingen.

- Gjør kommunen noe for å bidra med ryddinga?

- Kommunen har bidratt på enkelte, blant annet ved skoler og barnehager, hvor folk i tekniske tjenester har rydda. Jeg har ikke helt oversikt, men jeg forsto at vaktmestre og folk i kommunens uteseksjon har kjørt avfall til miljøstasjonen derfra. Vi stilte også med henger i forbindelse med ryddinga i Kåsen og rundt industriområdet. Kommunen bidrar også til rydding rundt returpunktene, sier Sundseth.

I tillegg har kommunen delt ut sekker folk kan bruke til ryddinga. Sekkene kan leveres gratis ved miljøstasjonen.

Opdalingen har fått tilbakemeldinger på at mye plastavfall blåser bort fra returpunktene i kommunen.

- Synes du returpunktene fungerer optimalt eller har dere planlagt noen forbedringer?

- Vi har etablert gjerder på enkelte plasser, noe som motvirker spredning ganske mye. Samtidig hadde ikke problemet vært så stort, hvis folk brukte kontainerne, framfor å sette søppelsekkene utenfor.

- Er det kapasiteten eller ren latskap det går på?

- Det er som regel kapasitet i kontainerne. Forsøplingsproblemene oppstår hovedsakelig på grunn av at folk setter igjen søppelsekkene utenfor kontainerne. Folk har ofte med seg svartsekker, som er for store til å kastes gjennom kontainerlukene. Det er et bevisst valg, for å hindre folk fra å kaste sykler, komfyrer og slike ting der.

Som tidligere omtalt, ønsker Oppdal kommune å endre innsamlingsmetoden for husholdningsavfall. Søppelskapet, som brukes i kommunen i dag, byttes ut med søppeldunker, som abonnentene selv må trille bort til veikanten til tømming.

- Er den nye søppelordninga et steg i riktig retning?

- Jeg håper de nye søppeldunkene skal bidra til at folk får plass til det volumet med avfall som de har behov for, så de slipper å kjøre søppelet til returpunktene. At hytteeierne bruker returpunktene er selvsagt helt naturlig, men i dag er det også ganske mange fastboende som kjører dit, da de ikke får plass til alt avfallet sitt hjemme. Det håper vi å få bukt på, sier Sundseth og fortsetter:

- Det sagt, så er problemet egentlig ikke alt det som går i avfallsbeholderne. Problemet er alt som ikke havner der. Det er veldig positivt at folk nå ser ut til å engasjere seg og at så mange reagerer på at det blir kasta søppel ute i naturen.

Sundseth skryter igjen av alle de som bidrar til å gjøre Oppdal rent og pent til 17. mai, selv om det aller beste hadde vært om det ikke var noe søppel der ute som måtte ryddes.

- Vi ser at barnehagene og skolene har økt fokuset på denne problematikken. Jeg har tro på at de kommende generasjonene kommer til å ta dette på alvor. Det virker som at ungdommen synes det er en uting at det kastes søppel i naturen.