Anne Grimstad Fjeld har mann, fire barn, tre barnebarn, en skokk med bikkjer og er bosatt i Færder kommune. Fra 1972 til 1975 bodde hun derimot i Oppdal, hvor hennes far drev Nor Hotell. Selv var hun elev ved Oppdal korrespondansegymnas.

Da faren slutta ved Nor Hotell og flytta fra bygda, ble Anne boende hos Gunvor Røddesnes for å fullføre videregående.

Etter endt skolegang, flyttet også Anne fra bygda for å fortsette skolegangen, med intensjon om å flytte tilbake til Oppdal når hun var ferdig med studiene. Slik gikk det ikke.

Vender tilbake

Men i juni vender hun tilbake til Oppdal, da i forbindelse med prosjektet «Trask», som et av stoppestedene på hennes gåtur fra Oslo til Trondheim.

Gjensynet med hennes gamle hjembygd, er noe Anne gleder seg mye til.

- Jeg kjenner fortsatt mange mennesker fra tida jeg tilbrakte i Oppdal, blant annet er Ellinor Svisdal en god venninne. Jeg er fortsatt veldig glad i bygda. Jeg blir nok blank i øynene, når jeg står øverst Drivdalen og ser utover Oppdal i juni, sier hun.

I løpet av turen skal hun, sammen med godt og vel 160 gjestemusikere, arrangere ni konserter på forskjellige stoppesteder mellom Oslo og Trondheim. Alle inntektene går til Leger uten grensers arbeid med mødre og barns helse i land med krig, konflikter og katastrofer.

Alvorlig kreftsyk

Bakgrunnen for hele prosjektet, er at Anne i 2015 ble alvorlig kreftsyk. Da satte hun seg et personlig mål om å gå Birkebeinerrennet.

- Det er en påkjenning å få kreft, ikke minst mentalt. Det er veldig lett å bare bli deprimert og redd. Min strategi var å trene, være ute og finne noe som gir meg gode opplevelser. Jeg trengte et mål, noe å trene meg opp til.

Og Birkebeinerrennet ble gjennomført, selv om det var tøft etter å ha gjennomgått flere cellegiftbehandlinger for å bli kvitt kreften.

- I fjor fikk jeg et tilbakefall og måtte starte med cellegift igjen. Den behandlingen ble jeg ferdig med i august. Også denne gang tenkte jeg at jeg måtte sette meg et mål. Denne gangen bestemte jeg meg for å gå Oslo – Trondheim, da jeg tror det vil gi meg mange flotte opplevelser, samtidig som jeg får muligheten til å treffe masse folk på turen.

- Jeg bestemte meg for at jeg trengte ekstra motivasjon og et formål med turen. Da tok jeg kontakt med Leger uten grenser, som jeg synes gjør en veldig viktig jobb.

Mange gjestemusikere

- Turen starter med kickoffkonserter ved stamkafeen min på Tjøme i Færder (hvor hun nå bor) og i Sørkedalen kirke i Oslo. Der stiller både Elisabeth Andreassen, tre av landets beste jazzmusikere og flere andre opp.

Alle gjestemusikerne som opptrer i løpet av de ni konsertene stiller gratis.

Til konserten på det som kalles «Viewpoint Snøhetta» i Hjerkinn, fredag 22. juni, har hun blant annet fått med seg Kim André Rønningen, Gjert Kristian Øhrn og Marit Rimereit Bjørtomt, som alle har tilknytning til Oppdal.

Fire dager senere, tirsdag 26. juni, inntar hun Oppdal turisthotell sammen med folkemusikeren Andreas Bjerkås, Oppdal spell- og dansarlag, Gjert Kristian Øien, Gunvor Fagerhaug, Sverre Stenløkk, Oppdal musikkforening og sokndalingen Sigrid Haanshus.

I tillegg skal hun opptre sammen med hennes gamle musikkompis Håvard Killi Gravaune, som hun spilte med i Oppdal på 70-tallet.

Sammen med Per Terje Larsen (vokal og gitar), Håvard Killi (fløyte) og tidligere lærer Håkon Sundseth (kontrabass), som gikk bort så alt for ung, opptrådte Fjeld blant annet på direktesendt fjernsyn fra Landskappleiken i Oppdal i 1974.

Gode sponsorer

- Jeg fikk vite at klippet derfra lå ute på youtube og holdt på å flire meg i hjel da jeg så det. Videoen ga meg ideen om en reunion på scenen i Oppdal. Da ringte jeg Håvard Killi Gravaune og han sa ja! Det blir første gang på 44 år at vi spiller sammen, sier hun.

Fjeld skryter av de mange sponsorene, som minimerer utgiftene hennes i forbindelse med prosjektet.

- I dag har jeg vel utgifter på i gjennomsnitt 2000 kroner per konsert, noe som er veldig lite. Det er takket være alle de som sponser meg. Vi får også låne alle konsertlokalene gratis og vi får veldig billige løsninger på lyd.

Fjeld har snart lagt ned et halvt årsverks arbeid i forbindelse med Trask-prosjektet.

- Folk tror at Trask er en liten bedrift, men det er faktisk bare meg, humrer hun.

Turen starter i Oslo 31. mai, så ankommer hun etter planen Viewpoint Snøhetta 22. juni, før hun spiller i Oppdal 26. juni. Prosjektet har en egen Facebook-side ved navn «Trask 2018», hvor Anne kommer til å legge ut regelmessige oppdateringer, bilder og videoer fra turen.

Turneens siste konsert går av stabelen ved Vår Frue Kirke i Trondheim fredag 6. juli. Også dit kommer det flere musikere fra Oppdal: Kim André Rønningen, Sverre Stenløkk, Vebjørn Moen og vise/folkegruppa Sol i Skuggeskog skal alle bidra.