I år fyller Nyvold installasjon 70 år. I den anledning ble de som har jobbet lengst for bedriften invitert til lunsj ved Quality Hotell Skifer.

Ingolf Aalbu (93) var eldstemann under jubileumsmarkeringen. Han begynte å jobbe hos Nyvold installasjon allerede i 1948. Først på 90-tallet gikk han av med pensjon.

Nyvold installasjon ble stiftet 12. mai 1948 under navnet Installasjon AS, allerede da med Ingolf Aalbu i staben. Mandag møtte den spreke pensjonisten opp for å feire 70-årsjubileumet til hans gamle arbeidsgiver.

De gamle el-installatørene lot praten gå livlig rundt bordet, mens de ventet på lunsj. Det ble mimret tilbake til fordums tid og de gjorde det klart at bransjen har forandret seg, siden de begynte i sine jobbstillinger.

Av alle som møtte opp, var det Ingolf Aalbu (93) som hadde lengst fartstid i bedriften. Han var med helt fra starten i 1948, før han gikk av med pensjon tidlig på 90-tallet.

- Vi tjente for mye

- En gang fikk vi vite at vi tjente for mye, siden vi hadde mer i lønn enn steinhuggerne i Klevan. Det var ikke tillatt, humrer Ingolf.

Som i alle andre yrkesretninger, har også lønnsnivået forandret seg en del. Da Sturla Sæther (72) starta i jobben, tjente han tre kroner og 70 øre i timen. Ingolf hadde trolig enda mindre, da han begynte i 1948.

At Aalbu jobbet i hele yrkeslivet hos Nyvold installasjon, kaller han for en ren tilfeldighet.

- Med andre forhold, hadde jeg sikkert blitt noe annet. Men jeg har trivdes godt.

Ikke overraskende, var også elektrikeryrket tyngre før i tiden. Ingolf ble nødt til å trappe ned, etter å ha skadet skulderen da han alene skulle bære et tungt kolli, trolig en varmvasstank, ned en bratt og smal kjellertrapp. Ingolf snubla og landa med skuldra på det ene trappetrinnet.

Da han gikk til legen, fikk han beskjed om å «arbeide av seg skaden». Noe sykemelding var det aldri snakk om. Å arbeide av seg skaden fungerte selvfølgelig ikke og Ingolf fikk en «ujevn» avslutning på arbeidslivet.

HMS var ikke akkurat et velkjent begrep på den tiden.

- I starten hadde firmaet fem sykler og en melkevogn som de brukte til å frakte utstyr. Ledningsrullene ble plassert på sykkelstyret, sier Ivar Nyvold (73). Ingolf nikker og sier han husker at de sykla rundt med utstyret.

- Bruk og kast

Prisene på el-installasjoner i nybygg har også hatt en viss utvikling de siste 50 årene.

- På slutten av 60-tallet og først på 70-tallet kostet det vel 3-4000 kroner med en komplett el-installasjon. I dag koster grunninstallasjonen gjerne mellom 100 og 150 000 kroner. Så kommer lys, styring og den typen ting. Det kan komme opp i en halv million kroner, sier Nyvold.

Halvor Bakk pensjonerte seg for tre år siden, som 71-åring. Han jobbet blant annet med vedlikeholdsarbeid på husholdningsartikler og hvitevarer. Den typen arbeid er nesten helt utdødd i dag.

- Nå er det bare «bruk og kast» som gjelder. Før i tiden var det en heltidsjobb, å skulle reparere husholdningsartiklene til folk i Rennebu og Oppdal. Vi hadde faste ruter som vi kjørte tre dager i uka. Vi fikk nok bestillinger til at det var fullt opp på hver tur, sier Bakk.

- Lys framtid

- En ny tv eller vaskemaskin koster ikke mer, enn at det ikke lønner seg å reparere i dag. Dermed kaster folk varene i stedet. Det kastes veldig mye som er fullt brukbart, sier installatør og faglig leder hos Nyvold installasjon, Ole Erik Vognild. Han er tidligere daglig leder i Oppdal elektro, som 1. januar 2016 ble kjøpt opp av Nyvold installasjon.

Nyvold installasjon har i dag i overkant av 30 ansatte, lærlinger og vaskehjelp inkludert. De har budsjettert med et overskudd på 40 millioner kroner i år.

- Vi ligger der vi skal ligge, i forhold til budsjett. Jeg synes framtida ser lys ut, sier daglig leder Inger Anne Reinkind.

- Har dere planer om noen videre markering av jubileet?

- Vi er ikke helt i mål med planleggingen enda, men vi kommer i hvert fall til å være synlige under Fjellmessa. Så blir det nok så vi gjør enda litt mer ut av det etter hvert, sier Reinkind.