I forbindelse med høstens landsmøte i AUF og neste års fylkestingsvalg, har AUF i Trøndelag enstemmig valgt sine sentralstyre- og fylkestingskandidater. Vebjørn Gorseth og Hanne Torve (22) er AUF i Trøndelags ungdomskandidater til fylkestingsvalget.

Hanne Torve er et kjent politikerfjes i Oppdal. I dag studerer hun til å bli lektor ved NTNU i Trondheim og hun er i tillegg leder for Oppdal AUF. Hun har også siden kommunevalget i 2015 vært vararepresentant til kommunestyret i Oppdal.

- Hanne er en av dem som har vært mest aktiv i kampanjer og valgkamper de siste to årene, og har et brennende engasjement for skolepolitikk og at alle barn og unge skal ha like muligheter til å lykkes i livet. Nå vil hun inn på fylkestinget for å sørge for at alle elever har gode skoletilbud der de bor og styrke lærernes kompetanse i utdanningen, skriver AUF Trøndelag på sine nettsider.

Torve selv synes at det er en stor tillitserklæring og stas å få muligheten til å representere ungdom i Trøndelag på fylkestinget.

- Jeg er på ingen måte utlært, men har lyst til å begi meg ut på enda større oppgaver. Målet er å være en stemme for ungdom og distriktet, sier hun til Opdalingen.

Vil at alle skal få like muligheter til å lykkes i livet

En av kampsakene til Opdalingen er skolepolitikk.

- Som tidligere elev ved en veldrevet distriktsskole og som lektorstudent tar jeg med meg noen erfaringer inn i arbeidet. At læreren får tid til å være lærer og at elever har det bra på skolen kommer vi langt med. Men da må vi faktisk gjøre en jobb for å forbedre det også. Ellers så merker jeg jo som oppdaling med hybel i byen at bussen og toget skulle gått oftere, sier hun.

Som politiker brenner 22-åringen for at alle barn og unge skal få like muligheter til å lykkes i livet.

- Dessverre er det slik at mange barn i dag vokser opp i fattigdom, og man ser at forskjellene mellom de med mye og de med lite øker. Uansett hvem du er eller hvor du kommer fra, skal du ha alle muligheter til å bli det du vil, sier hun.

- Jeg har alltid vært engasjert

Nye Oppdal AUF ble stiftet to måneder etter det verste angrepet på demokratiet siden andre verdenskrig. For Torve ble det da veldig viktig å engasjere seg.

- Jeg har alltid vært engasjert, men i AUF fant jeg muligheten for å diskutere både egne og andres hjertesaker. Ting jeg ikke trodde jeg brydde meg om, ble fort viktig. Når andre forteller om at mødre ikke får seg fast jobb, bestefedre ikke har det bra på sykehjemmet eller at man ikke får hjelp til å takle utfordringer i eget liv så gjør det inntrykk, sier hun.

- I dag er du leder i Oppdal AUF, hvordan opplever du det politiske engasjementet blant ungdommen i hjembygda?

- Jeg synes ungdomsrådet løfter mange saker som fortjener å bli tatt på alvor av kommunen. Dessuten synes jeg de siste årenes russekull har vist at det er et ekte engasjement for viktige saker i Oppdal. Jeg håper flere parti før kommunevalget i 2019 velger å sette unge høyt opp på valglistene sine, sier hun.

Vil jobbe for nye Oppdal VGS

Om 22-åringen blir valgt inn i på fylkestinget, vil hun blant annet jobbe for nye Oppdal videregående skole.

- Dagens videregående begynner å bli gammel og er ikke lenger tilpasset dagens skole. Så tror jeg det er viktig å sørge for å bygge ut trygge skoleveier der det trengs. Så må vi få på plass flere tog- og bussavganger nordover mot Trondheim, sier hun.

Siden kommunevalget har hun vært vararepresentant i kommunestyret og hun har deltatt på flere politiske møter.

- Jeg tror mange ikke helt vet hvor mye man kan få ut av å være representant i kommunestyret. For det første er det en god erfaring å ha med seg. Jeg har lært mye om hva som gjør at Oppdal faktisk gjør det så bra i forhold til andre kommuner. Videre er det artig å faktisk få lov til å være med på å ta avgjørelser som er viktig for folk i Oppdal, sier hun.

Hun påpeker at debatten om sentrumsutviklinga er et godt eksempel på det.

- Så er det jo en gang sånn at debattene i kommunestyret domineres stort sett av de som har vært med lengst. Det er viktig å kaste seg ut i det og utfordre de som kanskje har grodd litt fast i et spor, sier hun.

AUF velger sitt sentralstyre på landsmøtet 18.-21. oktober. Trøndelag Arbeiderparti velger sine fylkestingskandidater på nominasjonsmøtet 1. desember.