- Det er bart på bakken nå, men heldigvis har det blitt litt grønt noen steder. Likevel er det ganske tørt, så jeg må bare påpeke at det generelle bålforbudet fortsatt gjelder, også i oppdalsregionen, sier brannmann Steingrim Falksete til Opdalingen.

Det er politiet som håndhever loven og dermed har oppgaven med å følge med på om folk er uaktsomme og om de holder seg innenfor forurensningslovgivningen.

- Jeg vet at enkelte yrkesgrupper har lov til å brenne trevirke, hvis de har skikkelig beredskap rundt det og det gjøres på en forsvarlig måte. Menigmann har derimot ikke lov.

Falksete er samtidig klar over at det å brenne pinsebål er en ganske vanlig tradisjon i Norge.

- Vi vet det er vanskelig å forhindre at folk brenner bål i pinsa. Hvis noen absolutt skal «bryte» forbudet mot bålbrenning, må de for all del gjøre det på en trygg og forsvarlig måte. Alle bør ha en viss form for beredskap, hvis det skulle utarte seg.

Brannvesenet har merka et større trykk de siste årene på det med reaksjoner på bålbrenning fra omgivelsene. Blant annet er forurensning noe folk blir mer og mer opptatt av.

- Hvis du brenner bål for nærme et hus, kan bålosen sige inn i husstanden gjennom ventilasjonsanlegget. Da kan det bli opprettet erstatningssak mot bålbrenneren.

Falksete minner også om at det koster oppunder 7000 kroner å få besøk av brannvesenet. Uforsvarlig bålbrenning kan også føre til erstatningskrav og avkortning på forsikringa.

- Tenk over hva omgivelsene dine ser. Hvis en bilist som kjører langs riksveien ser flammer på andre siden av dalen, kan det være vanskelig for ham å se om det brenner i et hus eller om det er et bål. Blir vi oppringt, så rykker vi ut. Da er det de som fyrer som brenner inn med boten.

Brannvesenet har selv ingen ordning med at de kjører rundt og kontrollerer pinsebål. Det blir eventuelt politiets oppgave, sier Falksete.

- Men vi er obs på at det er populært å fyre bål i pinsen. Utrykkslederen er klar over at det kan skje ting. Det gjelder Rennebu også. Vi og Rennebu er klare til å rykke ut og hjelpe hverandre, skulle det bli en større brann. Vi har også mulighet for å slå full alarm, hvis det blir nødvendig.

Falksete avslutter intervjuet med å oppfordre alle bålbrennere til å vise sunn fornuft og ha en beredskapsplan klar, skulle de miste kontroll over bålet sitt.

Mer informasjon om regelverket for bålbrenning finner du i forskriften for brannforebygging.