La Lønset Oppvekstsenter leve, små hvite, hjemmelagde flagg, med denne teksten ble ei stille markering i 17. mai toget.

Noen stiller spørsmål ved om skolen virkelig er så viktig for nærmiljøet. Det er vel bare skoleelever og foreldre som har tilknytning til skolen? – Nei, det er ikke det! Skolen er viktig for ansatte, elever, foreldre, for barna i barnehagen og de ansatte der. Skolen har også en betydning for alle søsken, besteforeldre, oldeforeldre og andre bekjente som er innom i løpet av skoleåret. Skolen har en generasjonsdag hvert år hvor alle besteforeldre og oldeforeldre er innbudt, de har juleavslutning og sommeravslutning.

Rådmannen ønsker å spare 3,3 millioner på nedleggelse av et helt lokalsamfunn. Ja, for det er det som skjer, om vi mister oppvekstsenteret. Nå i dag er Lønset ei levende grend på vestkanten av Oppdal. Blir skole og barnehage nedlagt så endres livsnerven i grenda. Dette vil gi negative ringvirkninger for lokalsamfunnet.

I forbindelse med utredning av ny handlingsplan i Oppdal kommune foreslår rådmannen å legge ned Lønset Oppvekstsenter.  Dette forslaget kommer knappe 5 måneder etter at Ordfører og Rådmann åpnet Oppvekstsenteret og ønsket barnehagen velkommen som kommunal enhet. Lønset Oppvekstsenter er og har vært en god skole, både når det gjelder fagmiljø og sosialt miljø. Skolen er også et samlingspunkt for Lønset. Det vekker derfor helt naturlig, sterke reaksjoner blant befolkningen på Lønset når oppvekstsenteret foreslås nedlagt.

Skolen er en viktig faktor i et levende lokalsamfunn. Vi tror det er få som med hånden på hjertet mener at nedleggelse av oppvekstsenteret vil føre til befolkningsvekst i grenda. Det er vel mer naturlig å tro at det blir mindre attraktivt for folk å bosette seg på Lønset hvis vi mister oppvekstsenteret.  En enda lengre skolevei, og ikke mist vei til SFO, for de som trenger det, er ikke et godt argument for å overtale ungdommen til å komme tilbake til Oppdal og bosette seg på Lønset. For de som har jobb i Oppdal, slik flere har, innebærer flytting av skole og SFO mye ekstra kjøring. To turer opp og ned bygda innebærer flere mil ekstra kjøring hver dag. Det blir betydelige utgifter på kjøring, for ikke å snakke om all tida som går bort. Den tida som mange ikke har.

Lønset brukes også på kveldstid. 4H og idrettslaget har aktiviteter der. Gymsalen brukes til arrangementer i regi av skolen og av andre lag.  Uteområdet, og særlig ballbingen, brukes av barn og unge også utenom skoletid. Disse tilbudene vil nok være der etterpå også, men blir det like attraktivt når elevene må gå på en annen skole.

Lønset har et stort og veldig fint uteområde. Det er skog, akebakke, klatrevegg, ballbinge, fotballbane, lysløype og flere lekeapparater på skoleområdet. Barna kan leke i skogen i friminuttene og benytte gapahuken i skogen. Elevene har alle muligheter til å være aktive i friminuttene helt til de går ut av 7. klasse.

Det finnes vel ingen fasit på hva som er godt læringsmiljø. Det vil vel alltid være individuelt, men jeg tror at Lønsetelevene har det bra på skolen, og at de får all den hjelp og støtte de har behov for, for å utvikle seg på best mulig måte.

På en liten skole må alle forholde seg til alle, på godt og vondt. Barn kan bli gode venner og fungere fint sammen på tvers av kjønn, alder og interesser (ikke ulikt det man senere møter i arbeidslivet). Det er mye god læring i det også.

En nedleggelse av Lønset oppvekstsenter vil gi et klart politisk signal til alle grendene i Oppdal – innsparinger skal gå på bekostning av tilbudene utenfor sentrum. For det er det som i praksis skjer når man ikke vil lage budsjett etter ostehøvelprinsippet, men kutter med kniv. Da går kantene først.

Er det dette politikerne i Oppdal ønsker? Jeg håper de vil tenke godt over det før de avlegger sin stemme i kommunestyret 21. juni.

John Torve

Leder, Oppdal Senterparti