- Dette er et ganske spesielt år, siden vi har kommet veldig langt klimamessig. Det er mye grønnere ute, enn det bruker å være så tidlig, sier Rune Krogdahl i Orkla fellesforvaltning.

Han har ikke hørt noe om tilsiget av laks i Orkla, men vet det har blitt tatt fin fisk i Mølnbukta i Agdenes, til tross for at fiskeforholdene ikke har vært all verdens.

- Det er vanskelig å si hvor mye fisk som har gått opp i Orkla, vi vet rett og slett ikke. Det eneste jeg har hørt, er at fisken som ble tatt i Agdenes var fin. Det virker som at fisken er i god kondisjon i år.

De siste årene fellesforvaltninga overvåket laksetilsiget i Orkla med en såkalt lakseteller ved Bjørsetdammen i Meldal.

- Laksetelleren monteres ikke montert ennå. Den kommer visstnok ikke på plass før mot slutten av mai i år. Jeg forstår ikke hvorfor, men det er nå en gang sånn.

Krogdahl tror den tidlige sommeren kan ha positiv effekt på laksefisket i Rennebu.

- Bra med fisk

- Det er i hvert fall ingen fare for at årets sesongåpning ødelegges av vårflom, siden snøsmeltingen allerede er ferdig. Det betyr at elva er veldig fiskbar fra dag én. Det er lett å vade nå. Den tidlige snøsmeltingen betyr også at sjansen er større for at fisken kommer seg opp til Rennebu raskt. Da blir sesongen lengre, noe som helt klart er positivt.

Han sier det har blitt tatt laks helt opp i Stoin, et vald som ligger i nærheten av Ulsberg, først på juni før.

- Elva er varm og lett å gå i for fisken. Det er ingenting som tilsier at det ikke skal være bra med fisk i Rennebu til sesongen starter. Fisken har ikke noe som bremser den på ferden oppover elva. Samtidig er det umulig å si noe for sikkert, før sesongen starter.

- Hvordan er dine forventninger til sesongen?

- Fisket har blitt bedre og bedre de siste årene. Vi hadde en god sesong i fjor og teoretisk sett skal årets sesong bli enda bedre. Så er det ikke bestandig sånn at praksis stemmer overens med teori, men vi har gode forhåpninger foran årets sesong.

Det kan virke som at de noe strengere forvaltningsreglene de siste sesongene, nå har begynt å bære frukter.

Økt gytebestand

- Vi har mottatt en rapport, som viser at bestanden har hatt en positiv utvikling mellom 2013 og 2017. Rapporten viser helt klart at grepene som er gjort lokalt har økt gytebestanden betydelig. Det er langt mer stor hunnlaks som gyter i elva nå, enn det var i 2013. Vi så også i fjor at det er forholdsvis mye grov (stor) fisk i elva. Sannsynligvis er dette flergangsgytere som har overlevd tidligere laksesesonger.

Til sesongstart innføres det en liten regelendring, som sier at hunnlaksen i år ikke er fredet i juni.

- Dette gjør vi av helt praktiske hensyn. Det er vanskelig å kjønnsbestemme fisken så tidlig i sesongen. I fjor sleit folk rett og slett med å se hvilket kjønn laksen hadde. Mange tok feil. I tillegg så er andelen av hunnlaks veldig stor i starten på sesongen. Nå har vi tilsvarende regelverk i Orkla, som de har i Gaula. Dette betyr at reglene blir mer oversiktlige for fiskerne.

Fire fisk i sesongen

Hunnlaksen er fortsatt fredet i juli og august. Hver fisker kan maksimalt avlive én laks i døgnet, to i uka og totalt fire i løpet av hele sesongen. Hver fisker kan kun avlive én laks som er lenger enn 80 centimeter hver sesong.

- Hvordan reagerer fiskerne på disse forvaltningsreglene?

- Det er litt blandet. Noen er misfornøyde, mens andre lever godt med det. Etter hvert som resultatene av forvaltningsarbeidet har blitt synligere, har folk vist mer og mer forståelse.

Leverer fisk til helsetun

En av fjorårets nyheter for laksefiskerne i Orkla, var muligheten til å levere inn fisk til helsetunet i Rennebu, noe som var populært blant beboerne i fjor.

- Dette tilbudet videreføres til årets sesong. Dersom det fanges en hunnlaks eller en grovlaks som blør og dermed ikke kan settes ut igjen, men som fiskeren ikke har kvote på, kan den leveres til helsetunet, så beboerne der får glede av den.

Rennebu er den kommunen i fellesforvaltningas nedslagsfelt med flest valdeiere.

- Vi har flest rettighetshavere i Rennebu. Det er vel oppi 150 forskjellige valdeiere der. Det betyr ikke at Rennebu har flest vald. Det er veldig mye sameie av vald der, sier Krogdahl.