Fylkesmannen tilrår at Rennebu slår seg sammen med Oppdal innen 2021.

«Dersom en kommunesammenslåing ikke besluttes i løpet av inneværende Stortingsperiode, er det Fylkesmannens vurdering at hensynet til innbyggerne i de aktuelle kretsene må vektes tyngre enn hensynet til bærekraften i Rennebu kommune – og dermed at omsøkte grensejustering da vil framstå som en bedre samfunnsmessig løsning som bør vurderes gjennomført».

Avviser tvang

Dette er konklusjonen Fylkesmannen i Trøndelag kommer med i et oppsiktsvekkende brev, signert av fylkesmann Frank Jenssen og seksjonsleder Alf-Petter Tenfjord i Kommunal- og justisavdelingen hos fylkesmannen. Brevet er sendt til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og er datert 1. juni 2018.

Fylkesmannen avviser at det fra deres side er snakk om en tvangssammenslåing.

- Vi sier ikke «tvang» og «skal». Vi har gitt en tilråding, og den viser i punkt 2 til at kommunene bør sammenslås gjennom en frivillig prosess. Det ligger i dette at Fylkesmannen mener dette er den faglig beste løsningen, men det ligger ikke i dette en tilråding fra vår side om at nasjonale myndigheter skal sette lokale beslutninger til side, sier Alf-Petter Tenfjord til Opdalingen.

Fylkesmannen skriver i brevet at en ny kommune, vil etter Fylkesmannens vurdering styrke utviklingen av både Rennebu og Oppdal, som samarbeider mye i dag og har mange gjensidig utfyllende muligheter til utvikling av egne områder og den økende kommunikasjonsmessige nærheten til Trondheim.

Ønsket ikke å uttale seg

- Utviklingen av regionrådet Trøndelag sør er spennende, og vil forhåpentligvis over tid bidra til økt bo- og næringsutvikling. Samtidig mener Fylkesmannen at en sterk kommune med Oppdal og Rennebu er viktig i seg selv, og øker sannsynligheten for å lykkes ved å gi en sterkere gjennomføringskraft til sør-delen av Trøndelag, heter det i brevet.

Ordfører i Rennebu kommune, Ola Øie, ønsket i helgen ikke å kommentere den nye utviklingen i saken, før han hadde fått satt seg ordentlig inn i brevet fra fylkesmannen, og latt innholdet synke inn.

I løpet av mandag og tirsdag hadde Øie fått tid til å samle tankene sine, og da mente han at tiden var inne for å uttale seg.

- Fylkesmannen sier at dette ikke er tvang, men at han synes at Rennebu kommune er veldig sårbar. Hvis du tolker tilrådinga, så sier han indirekte at Rennebu ikke overlever som egen kommune hvis vi gjennomfører grensejusteringen, og det er jo det som legges fram som alternativ til sammenslåing, sier Øie.

Han sier videre at det føles som at kommunen ikke gis noe annet alternativ enn å gå med på sammenslåingen innen 2021, og ikke 2025 som var den opprinnelige planen.

- Jeg forstår at de vil igangsette en prosess, men jeg synes dette blir feil måte å gjøre det på. Dette er en sak jeg mener kunne vært avsluttet for lenge siden.

- Begrenset hva vi rekker

Da fylkesmannen og hans stab forrige uke besøkte Rennebu for å møte kommunens administrasjon og formannskapet, ga han ikke noe tydelig svar på sammenslåingsspørsmålene som ble stilt. Grunnen til det var at saken ennå ikke var ferdig behandlet.

Det var først da Øie var på tur inn døra til et nytt møte med fylkesmannen i Trondheim to dager senere, at han overraskende fikk overrakt fylkesmannens brev.

- Nå som det lir mot sommer, er det begrenset hva vi rekker å gjøre før fellesferien. Jeg vet ikke om departementet kommer til å fatte et vedtak nå, eller om de venter til etter ferien. Jeg vil kontakte dem for å finne ut av det med det aller første, så vi vet hvordan vi skal behandle dette i Rennebu.

- Hva synes du om at prosessen ser ut til å fremskyndes med fire år?

- Jeg synes det er synd, siden vi har tatt så pass kraftige tak her i Rennebu med tanke på kommuneøkonomien. Det var ikke bare populært å legge ned to skoler, men nå har vi fått samlet alle elevene og ressursene våre, med helsesøstre, PPT og digital opplæring på en plass.

Øie beskriver Rennebu som en kommune som har tilbydd gode tjenester over flere år. Han sier kommunen har gode inntekter, men også veldig høye utgifter, som de skal fortsette å jobbe med å redusere.

- Skal snu hver eneste sten

- Vi kommer til å snu hver eneste sten for å finne måter å redusere utgiftene våre på. Blant annet har vi begynt å gjennomgå helse- og omsorgssektoren vår for å finne måter vi kan spare ressurser på der. Vi har veldig mange sykehjemsplasser i kommunen. Vi må gjøre ting på andre måter også innenfor denne sektoren.

- Vi er veldig opptatt av å få til gode samarbeid med nabokommunene våre. Vi sitter ikke på en stol og nekter å se utenfor grensene våre.

Øie ser heller ikke negativt på en eventuell sammenslåing på sikt. Men skal det skje, mener han det må skje på gode premisser.