Forbrukere over hele landet har fått en ukjent regning på 3770 kroner. Også i Oppdal og Rennebu har det dumpet ned brev i postkassen fra det angivelig tyske advokatfirmaet Hengeler & Latham. Ansatte i Opdalingens redaksjon har mottatt krav om erstatning.

Brevet er på nærmest plettfri norsk, og fremmer et krav om erstatning for brudd på åndsverksloven. Det hevdes i brevet at "din IP-adresse er benyttet til nedlasting av ulovlige filmer/bilder". Deretter henvises det til åndsverkslovens paragraf 54 og tidligere rettskraftige dommer.

Ikke betal

Mottaker av brevet opplyses om at Hengler & Latham er klare til å stevne mottaker for tingretten. Saken frafalles hvis du betaler 3770 kroner innen sju dager.

- Ikke svar eller betal brevet, men send en kopi av brevet til din politiet der du bor. Du innrømmer ikke ulovlig nedlasting av den grunn, slik at du har ikke ingenting å frykte, sier Pia Cecilie Høst i en pressemelding fra Forbrukerrådet.

Brevet er anmeldt som svindel og politiet ønsker å kartlegge til omfanget og ber folk ta kontakt.

Klag på kravet

I fjor fikk over tusen nordmenn brev fra det danske advokatfirmaet Njord Law Firm, som krevde inn penger for ulovlig nedlasting av filmen «London has fallen».

- Den som har et krav mot noen har bevisbyrden. Det betyr at de må bevise at du har gjort noe ulovlig. Det er ikke nok å vise til at filmen er blitt ulovlig lastet ned på en ip-adresse du eier eller en wifi-sone som du har kryptert med passord, sier Høst.

Får du en regning i posten som du ikke kjenner til, eller som du er uenig i, så klag, oppfordrer Forbrukerrådet.

- Send et brev eller epost til avsender. De kan ikke gå til inkasso, og blir du mot formodning kalt inn til Forliksrådet, så ta kontakt med oss for veiledning.