En mann bosatt i Trondheim er dømt til 45 dagers fengsel, med en prøve tid på to år, etter at han forsøkte å svindle en rennbygg i forbindelse med et bilsalg. Mannen må også betale rennbyggen 65 200 kroner i erstatning, står det i dommen fra Sør-Trøndelag tingrett, om forholdet som skjedde helt tilbake i 2013. Mannen ble også dømt for et annet forhold.

Bedrageriet skal ha skjedd da domfelte, som importerer og videreselger bruktbiler fra Tyskland, solgte en bil til rennbyggen med oppgitt kilometerstand på 101 000. Da han ønsket å videreselge bilen i 2016, ble det oppdaget at den i 2013, ved et besøk hos et merkeverksted, hadde en kilometerstand på 212 618. Dermed trakk den nye kjøperen seg.

Retten er ikke i tvil om at det, objektivt sett, dreier seg om et bedrageri. Retten er i tvil om at tiltalte forsto at han ga uriktige eller ufullstendige opplysninger til rennbyggen, og at hans formål (hensikt) var å oppnå en økonomisk fordel (uberettiget vinning). Fordelen ville i så fall bestå i at tiltalte fikk solgt bilen til oppnådd pris. Det er ikke ført bevis for at tiltalte forsto at han utsatte rennbyggen for tap eller fare for tap, ved å kjøpe bilen.

Retten mener det ikke er tvilsomt at tiltalte, som næringsdrivende bilselger, har opptrådt på en sterkt klanderverdig måte.

Hans adferd bedømmes som grov uaktsom. Dels har han gitt uriktige opplysninger, som han burde sjekket, og dels har han gitt ufullstendige opplysninger. Tingretten mener at det, gitt tiltaltes rolle som profesjonell bilselger, virker uforståelig at han ikke forsto at det hadde betydning for kjøper å kjenne til at det sto en høyere kilometerstand i fakturaen fra merkeforhandleren, enn det som framgikk av bilens speedometer.