Sandfanget i tunellene ved Driva kraftverk er i ferd med å fylles opp. Skal kraftverket klare å fortsette å produsere strøm for fullt, må dette tømmes.

Per dags dato har ikke kraftverket tilgang til sandfanget, da de på grunn av problemer med fjellet under byggingen av kraftstasjonen i 1970 ikke tok sjansen på å bygge tunnel helt ned dit. Grunnet stor teknologisk utvikling de siste 48 årene, har de i dag mulighet til endelig å få på plass en tunell som gir dem tilgang til den vannførende tunnelen sandfanget ligger i.

40 tonn tung

- Natt til tirsdag fikk vi fraktet opp en portal fra Mjøndalen som, fordelt på fire deler, veier totalt 40 tonn. Med tre og en halv meters bred last, måtte transporten ha eskorte/følgebiler. Heldigvis har alt gått knirkefritt, sier avdelingsleder prosjekt hos Trønderenergi, Torbjørn Aadal.

1300 kubikk

Delene fraktes nå inn i tunnelen for å sveises sammen. Det skal i tillegg legges 36 tonn med armering i konstruksjonen, før det hele støpes inn ved hjelp av 1300 kubikk med betong.

Det er allerede sprengt ut en ny 230 meter lang tunnel ned i fjellet. Kun 17 meter gjenstår, før de når den vannførende tunnelen sandfanget ligger i.

Ferdig i september

- Før vi sprenger oss inn dit, må vi montere en port som skal tåle vanntrykket på cirka 700 meter. Arbeidet skal etter planen være ferdig i midten av september.

Da skal alt vann tømmes ut av tilløpstunnelen og de siste 17-meterne med fjell skal sprenges.

Seks uker uten produksjon

- Å sprenge ut resten av tunnelen, tømme sandfanget og gjøre øvrig vedlikeholdsarbeid, før vi stenger porten og «skrur på vannet» for å få tilbake kraftfunksjonen, kommer til å ta rundt seks uker.

Ingen praktiske konsekvenser

Det betyr at kraftverket får seks ukers opphold i kraftproduksjonen.

- Derfor legger vi arbeidet til midten av september og oktober, da det uansett er lite tilsig i området. Det eneste folk kommer til å merke, er at bekkene Otta, Storbekken og Lona vil gå i sine naturlige elveleier, i stedet for å gå inn i tunnelsystemet. Ellers har det ingen praktiske konsekvenser for lokalbefolkningen, sier Aadal.

- Vi har en kjempefordel

Han forsikrer også om at ingen kommer til å merke noe til sprengingen, da den foregår en halv kilometer inne i fjellet.

- Det er et ganske spennende prosjekt, blant annet på grunn av det høye vanntrykket. Da vi drev tunnelen i 1973 hadde vi problemer med en knusningssone. Med dagens teknologi oppdaget vi på 20 meters avstand at vi kunne stabilisere den sonen ved å injisere 13 tonn med mikrosement. Det var nok til å tette knusningssonen. Derfor kan vi i dag sprenge ut tunnel gjennom dette området. Så skal det sies at vi i dag hadde en kjempefordel sammenlignet med de som bygget tunnelen her i 1970, i og med at vi allerede visste cirka hvor denne sonen befant seg.

Største tverrslagsportal i Norge

Dette blir den største rektangulære tverrslagsportalen med så høyt vanntrykk som er montert i Norge. Trønderenergi har engasjert 15 mann i prosjektet. Tverrslagsporten er produsert av og monteres av et firma ved navn Lysaker og Thorud. Byggearbeidene utføres av Veidekke.