- Vi opplever stor interesse fra aktører som vil bli en del av innovasjonssenteret. Det er mange bedrifter, både lokale og utenifra, som ønsker å flytte inn, studenter vil jobbe der og forskere ser muligheter for å bli en del av et sterkt kompetansemiljø, sier daglig leder ved Nasjonalparken Næringshage, Tina Lihaug Selbæk.

Hun påpeker samtidig at det er for tidlig å konkretisere hvem som blir en del innovasjonssenteret, før SIVA og Nasjonalparken Næringshage har fått bekreftet at bygget kan realiseres.

- I løpet av de seks årene jeg har jobbet med næringsutvikling i Oppdal og Rennebu, har jeg aldri vært borti et prosjekt som har «tikket næringsutviklingsboksen» på samme måte. Dette prosjektet kan bidra til at nye bedrifter får etablert seg og til å gi allerede etablert næringsliv muligheten til å bli en del av et felles kompetansemiljø. Jeg mener dette er en kjempemulighet for Oppdal, som vi får realisert ved hjelp fra SIVA, sier Selbæk og legger til:

- Så skal vi selvfølgelig ta vare på det som ligger rundt. Vi skal løse dilemmaene med parkering og adkomst. Blir dette noe av, er jeg helt sikker på at det kommer til å skape aktivitet og bli en stor attraksjon i Oppdal sentrum.

Kan ikke konkretisere

Næringshagen har allerede oversikt over en del av aktørene som ønsker å bli en del av innovasjonssenteret. Både forretningsytende og tjenesteytende aktører er inkludert.

- Vi har flere leietakere klare, men hvem det er snakk om kan vi ikke konkretisere utad før vi vet om dette faktisk blir noe av. Vi vet at disse, i tillegg til å ha behov for nye arealer, ønsker å samarbeide med andre aktører i et utviklings- og kompetansemiljø.

De 900 kvadratmeterne av bygget som næringshagen styrer med, skal etter planen inneholde både faste og fleksible kontorplasser, møterom, verksteder og undervisningslokaler.

- Vi jobber med mange aktører som har ambisjoner om å etablere et karrieresenter i bygget. Her er det snakk om et tilbud gjennom den videregående opplæringen, som innebærer både opplæringskontor, voksenopplæring og ren karriereveiledning på VGS-nivå. På dette punktet samarbeider vi både med NAV, den videregående skolen, opplæringskontoret, innvandrertjenesten og euroskolen.

I en hytteundersøkelse, som ble gjennomført for drøyt to år siden, ble hytteeierne ble spurt om de hadde kompetanse, ressurser og interesser de kunne tenke seg å bruke mer aktivt i tilknytning til sine fritidsboliger i Oppdal. 137 av 700 deltakere oppga sin kontaktinformasjon og formidlet et ønske om å ta med seg sine virksomheter og bidra som mentorer i forhold til styrekompetanse og ved å investere i lokal næringsutvikling.

NTNU-interesse

- Vi jobber også tett med flere kunnskaps- og fagmiljøer, der blant annet NTNU ønsker å benytte seg av innovasjonssenteret til studentaktiviteter og «eksperter i team(EiT)». EiT et obligatorisk fag for masterstudenter ved NTNU, hvor studenter utvikler sin tverrfaglige kompetanse ved å jobbe i team om å løse ulike problemstillinger. Disse er gjerne relevante for lokalsamfunnet og utviklingen av Oppdal.

- Det er innholdet vi har jobbet med og det er innholdet i bygget, som er årsak til at SIVA ønsker å satse på oss. De involverer seg ikke i så veldig mange prosjekter av denne typen. En privat utbygger hadde kanskje ikke satt seg de samme målene for suksess, når det kommer til samhandling og den generelle innovasjonsaktiviteten som vi legger til rette for med denne samlingen av aktører.

Utviklingsprosjekter

De nevnte verkstedene skal brukes til kreative prosjekter for nystartede bedrifter, utviklingsprosjekter og etablert næringsliv.

- Klatreklubben vil også få et langt mer tilgjengelig aktivitetstilbud, der de etter planen samlokaliseres med Spenst treningssenter. Dette skal bli et bemannet opplevelsessenter for hele familien, som blant annet inkluderer Norges høyeste klatrevegg, et buldrerom og en familiehule, sier Selbæk.

Selbæk håper også at aktivitetsområdet utendørs vil brukes flittig.

- Vi ønsker å få tak over deler av området. Her skal det være mulig å få kjøpt seg en kaffekopp og sette seg ned.

jan.are.melgard@opdalingen.no

921 24 255