I naturfagtimene har 5. klasse ved Rennebu barne- og ungdomsskole jobbet med «Planet søppel».

– Vi har sett på «Planet plast» på NRK-TV. Vi har snakket om at folk kaster søppel i naturen og vi lurer på hvorfor så mange gjør dette, skriver 5. trinn, gruppe A i et innlegg til Opdalingen.

Fredag forrige uke var de ute og plukket søppel på Berkåk. De var ute og plukket i rundt 1,5 time.

– Noen av oss plukket søppel i sentrum, noen rundt på skolen og noen på gangfeltene. Gruppe B plukket uka før oss, omtrent på de samme plassene. Vi fant cirka like mye som dem. Det viser at folk kaster ganske mye på en uke – det er synd, sier de.

De fant blandt annet en ødelagt spark, mange plastposer, bokser fra utlandet og jordbærkasse fra en butikk.

– Vi fant mye røyk, snus og tyggis som satt fast på bakken. De som plukket søppel i sentrum fikk en 100-lapp av han som eier bruktbutikken, fordi han syntes det var bra at vi plukket, sier klassen.

Noen hadde også ordnet intervju og spurt folk som var på torget. De spurte om de sorterer hjemme, plukker søppel, om de plukker opp igjen hvis mister søppel ned fra søppelkassa og om hva de synes om søppel i naturen.

– Alle de vi spurte svarte ja, og det er bra at de sorterer hjemme og plukker søpla opp igjen. Ingen ville ha søppel i naturen. Etter det vi har funnet, viser det seg at noen er flinke og noen er ikke flinke til å unngå forsøpling. Vi i 5. klasse oppfordrer til å ikke forsøple naturen, og plukke søppel i stedet, sier de.