Minera skifer tapte kampen om nasjonalmuseet. De var de eneste som planla å lage museumsfasaden ferdig i Norge, ved å bygge opp Norges første storskala foredlingsanlegg for avansert fasadeskifer ved fabrikken på Oppdal. Nå bygges anlegget like vel, selv om de tapte kampen om nasjonalmuseet, skriver tu.no (betalingartikkel).

– Når den nye produksjonslinja står ferdig, vil vi kunne ta på oss store oppdrag med samme krav til presisjon og toleranseverdier som ble stilt i anbudet til Nasjonalmuseet. Og det blir vi de første i Norge som kan, sier daglig leder Arnstein Sæteren til TU Bygg.

Skiferen som dekker mesteparten av fasaden på det nye Nasjonalmuseet kommer fra Oppdal. Men steinen er sendt til Tyskland for bearbeiding, siden det ikke finnes produksjonsanlegg i Norge som gjør det mulig å levere så avansert bearbeidet skifermurstein i de mengdene som kreves til bygg som Nasjonalmuseet.

Minera skifer bruker 20 millioner kroner på å renovere eksisterende bygg, og å sette opp et 1400 kvadratmeter stort tilbygg, som skal huse en ny produksjonslinje. Den vil være datastyrt og helautomatisk, og ha langt større kapasitet enn den gamle.

– Når du har bestemt deg for hva du vil lage, er det bare å legge skifer-råstoffet på i ene enden og ta ferdig vare av i andre enden, sier Sæteren til Teknisk ukeblad.

Han mener det er viktig å kunne utføre mest mulig av produksjonen selv, fordi bearbeiding som regel utgjør en større del av kontraktsverdien enn selve steinleveransen. I tillegg trekker Sæteren fram betydningen det har for å bevare arbeidsplasser. Minera Skifer har i dag omtrent 120 ansatte fordelt på anlegg i Oppdal, Otta, og Offerdal i Sverige.

Den eneste fasadesteinen på Nasjonalmuseet som ikke kan produseres i stor skala på Mineras nye anlegg, er enkelte spesialstein - blant annet en L-formet stein som går rundt hjørner.

– Å lage slike steiner krever en modul som gjør det mulig å sage ut tredimensjonale former. Det er ikke nok etterspørsel etter slik stein til å forsvare den investeringen i dag, sier Sæteren.

– Men dukker det opp et større prosjekt hvor slik stein er ønsket, benytter vi anledningen til å vurdere om vi skal skaffe også slikt utstyr. Det er ikke vanskelig å sette opp modulen i tilknytning til det nye produksjonsanlegget.